Alstoms nieuwe productielijn ICNG in Polen

Autoriteiten geven groen licht voor overname Bombardier door Alstom

Bron: Alstom

Alle benodigde wettelijke goedkeuringen zijn binnen voor de verkoop van Bombardier Transportation aan Alstom. Dat melden beide partijen in een persbericht. Naar verwachting is de volledige transactie op 29 januari volgend jaar afgerond. Eerder dit jaar gaf de Europese Commissie al toestemming voor de overname. Nu zijn ook alle andere instanties akkoord. 

Bombardier Transportation gaat voor een bedrag van 7,45 miljard euro over in handen van de Franse treinenbouwer Alstom. Het nieuwe fusiebedrijf wordt met een omzet van ruim 15 miljard euro de tweede treinenbouwer ter wereld, na het Chinese CRRC (28,4 miljard euro omzet in 2018). Siemens Mobility, waar Alstom vorig jaar mee in vergevorderde fusiegesprekken was, is met een omzet van 8,8 miljard euro de nummer drie wereldwijd.

Concurrentie

Fuseren met een andere Europese treinenbouwer is volgens Alstom nodig om te kunnen concurreren met CRRC. Deze Chinese treinenfabrikant in staatshanden nam vorig jaar in augustus de locomotieven-divisie van het Duitse Vossloh over. Brussel blokkeerde in 2018 de fusie tussen Alstom en de treinentak van Siemens. De twee bedrijven zouden destijds niet bereid geweest zijn om voldoende maatregelen te treffen voor een eerlijke concurrentiepositie ten opzichte van andere treinenbouwers en systeemleveranciers.

Door ingrijpende maatregelen te beloven kregen Alstom en Bombardier de Europese mededingingsautoriteiten nu wel over de streep. Zo moeten er fabrieken afgestoten worden en materieelseries geschrapt. De belofte om informatie over treinbeveiligingsystemen te verstrekken aan concurrenten, moet er voor zorgen dat klanten als ProRail niet volledig overgeleverd worden aan Alstom-Bombardier.

Nieuwe aandeelhouders

Na het afronden van de verkoop verandert ook de eigendomsstructuur van Alstom. De Canadese investeerder CDPQ wordt meerderheidsaandeelhouder van Alstom. Hoe groot het aandeel precies wordt is niet bekendgemaakt. Bombardier Inc. krijgt op zijn beurt ook voor 500 miljoen euro aan aandelen in Alstom. Op dit moment is 94 procent van de Alstom aandelen in handen van de institutionele investeerders, 5 procent van individuele investeerders en 1 procent van werknemers.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.