Lufthansa Express Rail op Frankfurt Airport

Spoor en luchtvaart zoeken synergie in Duitsland

In Duitsland zoeken marktpartijen in verschillende transportmodaliteiten steeds vaker naar synergiemogelijkheden in plaats van met elkaar te concurreren. Een van de nieuwste ontwikkelingen is de uitbreiding van het strategisch partnerschap tussen luchtvaartmaatschappij Lufthansa en spoorvervoerder Deutsche Bahn.

Reizigers die vanuit Hannover, Liepzig of Basel een Lufthansa-vlucht willen nemen die vertrekt vanaf de luchthaven van Frankfurt, kunnen sinds medio juli een gecombineerde treinticket boeken. De drie bestemmingen zijn toegevoegd aan het Lufthansa Express Rail-netwerk, een gezamenlijke treindienst van Deutsche Bahn (DB) en Lufthansa voor vliegreizen.

De nieuwe routes zijn te boeken via alle verkoopkanalen van Lufthansa. Om een ​​DB-trein naar de luchthaven van Frankfurt te nemen, kunnen klanten hun Lufthansa-boardingpass gebruiken. “Door het spoor- en luchtvervoer intelligent met elkaar te verbinden, ondersteunen we gezamenlijk de duurzame ontwikkeling in Duitsland. We willen steeds meer klanten een consistente en comfortabele reisketen bieden”, aldus de Duitse nationale spoorwegmaatschappij.

Tekst loopt verder onder de foto.

Langdurig partnerschap

Deutsche Bahn en Lufthansa begonnen hun strategische samenwerking in 2001 toen de eerste Lufthansa Express Rail-verbinding werd gelanceerd. Deze verbond de luchthaven van Frankfurt met Stuttgart. Medio 2016 werden aan deze dienst vijf nieuwe bestemmingen in Duitsland toegevoegd: Keulen, Dortmund, Düsseldorf, Karlsruhe en Mannheim. Eind 2018 bestond het Lufthansa Express Rail-netwerk uit twaalf verbindingen nadat de stations van Aken, Erfurt, Freiburg, Göttingen, Kassel en Ulm waren opgenomen.

Op dit moment is deze treindienst naar de luchthaven van Frankfurt beschikbaar voor klanten die reizen vanaf zeventien stations: Aken, Basel (nieuw), Keulen, Dortmund, Düsseldorf, Erfurt, Freiburg, Goettingen, Hannover (nieuw), Karlsruhe, Kassel-Wilhelmshöhe, Leipzig (nieuw), Mannheim, Neurenberg, Stuttgart, Ulm en Würzburg. Lufthansa en Deutsche Bahn willen hun samenwerking nog uitbreiden, onder meer door het gezamenlijke aanbod te verdubbelen. “Vliegtuigpassagiers hebben gemak van de uitbreiding van onze samenwerking en kunnen tegelijkertijd iets doen om de CO2-uitstoot te verminderen en het klimaat te beschermen”, aldus DB Passenger Board Member Berthold Huber.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Mykola Zasiadko

Mykola Zasiadko is redacteur van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.nl.

1 reactie op “Spoor en luchtvaart zoeken synergie in Duitsland”

Gert-Jan Hondelink|23.07.20|16:47

De samenwerking tussen Lufthansa en DB begon al circa 20 jaar eerder: op 27 maart 1982 werd onder de naam “Lufthansa Airport Expreß” een snelle treinverbinding ingelegd tussen Düsseldorf en Frankfurt-Flughafen. Dagelijks liepen vier treinparen (elektrische treinstellen serie ET403)
met de Lufthansa treinnummers LH1001-LH1008, die alleen stopten te Keulen en Bonn, en uitsluitend toegankelijk waren voor reizigers met een vliegticket.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.