Siemens Vectron

Siemens levert duizendste Vectron-locomotief aan Deense Staatsspoorwegen

Treinenbouwer Siemens Mobility verkocht afgelopen week een Vectron-locomotief aan de Deense Staatsspoorwegen (DSB). Het is de duizendste Vectron sinds de introductie in 2012. De bestelling van de DSB bestaat uit acht wisselstroom-Vectrons. Tot op heden werden er in totaal 1003 Vectrons verkocht aan 49 klanten in zestien landen.

Bijzonder aan de in het Duitse München gebouwde Vectron is de modulaire opbouw en de toelating in vrijwel heel Europa. “De Vectron maakt grensoverschrijdend vervoer mogelijk zonder van locomotief te hoeven wisselen. Onze locomotieven creëren grensoverschrijdende vervoerscorridors en zorgen voor efficiënt, milieuvriendelijk en betrouwbaar Europees spoorverkeer”, aldus Siemens Mobility-directeur Sabrina Soussan.

Reizigersvervoer

Met deze nieuwe bestelling heeft de DSB intussen 42 Vectron-locomotieven in beheer. In 2018 en 2019 bestelde het bedrijf zijn eerste 34 AC-Vectrons bij Siemens Mobility. De locomotieven zullen worden gebruikt voor reizigersvervoer in Denemarken. Vanaf eind dit jaar worden de eerste exemplaren afgeleverd.

“Het feit dat we hun 1000e locomotief zullen ontvangen, toont aan dat het mogelijk is om gestandaardiseerde en kant-en-klare producten te ontwikkelen in de spoorwegsector”, zegt Jürgen Müller, Executive Vice President van de afdelingen Strategie en Rollend Materieel van de DSB.

Dual Mode

De Vectron wordt zowel voor goederen- als reizigersvervoer gebruikt. De locomotieven kunnen worden geleverd als een volledig elektrische versie die werkt op wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC), of als een multisysteem variant (MS). De Vectrons hebben een vermogen van 5,2 of 6,4 megawatt. Siemens Mobility biedt voor het vrachtvervoer in bepaalde landen ook de standaard Smartron-locomotief en de Vectron Dual Mode aan, een gecombineerde diesel- en elektrische locomotief.

De Vectron is gecertificeerd voor Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Finland, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Zweden, Zwitserland en Turkije. Onlangs werd hij ook goedgekeurd voor gebruik in België.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.