ATO test Arriva testtrein Station Groningen, foto: Hylke Knot

Reizigers gezocht voor eerste testrit in zelfrijdende trein

ATO test Arriva testtrein Station Groningen, foto: Hylke Knot

Arriva is op zoek naar reizigers die mee willen rijden in een automatisch bestuurde trein. De testritten worden van 13 tot en met 17 februari uitgevoerd tussen station Groningen en station Buitenpost. Arriva heeft al een aantal keren proeven uitgevoerd met het Automatic Train Operation (ATO), maar nu wordt er voor het eerst met passagiers gereden.

Bij de test wordt onder meer onderzocht wat reizigers merken van het optrekken van en remmen van een automatisch bestuurde trein. De trein rijdt met het systeem ATO onder Grade of Automation level 2 (GoA2) waarbij de machinist in de cabine aanwezig is om toezicht te houden en waar nodig in te grijpen. Per testrit is plek voor vijftig reizigers. Alle deelnemers ontvangen bovendien een bon van Bol.com ter waarde van 25 euro en een dagkaart van Arriva.

Tekst loopt verder onder afbeelding.

Een ATO-systeem van Stadler, foto: Stadler
Een ATO-systeem van Stadler, foto: Stadler

Testritten

De testritten worden in de avond uitgevoerd, omdat er dan minder reguliere treinen rijden waardoor er meer ruimte op het spoor is. Arriva voert de proeven uit in samenwerking met ProRail, leverancier Stadler en de provincie Groningen. Stadler is leverancier van het ATO-systeem.

Automatic Train Operation (ATO) maakt het mogelijk om treinen veiliger en dichter op elkaar te rijden. Daarmee wordt de capaciteit van het spoor verhoogd.

Meld je hier aan voor de testrit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.