Westelijk havengebied Amsterdam, foto: ProRail

Westelijk Havengebied Amsterdam krijgt opstelterrein reizigerstreinen

In het Westelijk Havengebied in Amsterdam wordt een nieuw opstelterrein voor reizigerstreinen en een extra spoor aangelegd. Spoorbeheerder ProRail meldt dat daarvoor de komende weken in totaal 834 bomen worden gekapt. Daarbij worden ook bomen herplant en komen er extra ecologische voorzieningen.

Vanwege een flinke toename van het aantal reizigers wordt het spoor in Amsterdam vernieuwd en uitgebreid. In 2016 had Amsterdam Centraal 180.000 reizigers per dag, in 2028 worden er ongeveer 270.000 verwacht. Als onderdeel van de uitbreiding komt er een extra spoor aan bij het Westelijk Havengebied. Ook wordt er opstelterrein aangelegd waar extra reizigerstreinen geparkeerd en schoongemaakt kunnen worden.

Bomenkap

Voor de uitbreiding van het spoor worden 834 bomen gekapt. Volgens ProRail gebeurt dat op zo’n duurzaam mogelijke manier. “Waar we bomen kunnen laten staan, doen we dat ook. Voor de bomen die wel gekapt moeten worden, planten we bomen terug en wel zoveel mogelijk in hetzelfde gebied”, aldus ProRail.

Verder worden er aanpassingen gemaakt om het lokale ecosysteem te verrijken. In het gebied worden er boomstammen en takkenbossen neergelegd, zodat er insecten en andere kleine dieren kunnen leven. Ook worden er bijenhotels geplaatst en wordt de vegetatie aantrekkelijk gemaakt voor vlinders.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Westelijk Havengebied Amsterdam krijgt opstelterrein reizigerstreinen”

Victor Klever|31.01.20|15:33

Behalve dat er een emplacement wordt aangelegd verdwijnt er ook een, de Dijksgracht. Netto komt er wellicht wat spoor bij maar er gaat ook een boel af aan spoor. Het zou goed zijn om ook dat te melden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.