NS Treinmodernisering Haarlem, bron: NS

NS houdt open dag in revisiewerkplaats Haarlem

NS Treinmodernisering Haarlem, bron: NS

NS treinmodernisering in Haarlem is op zaterdag 21 september open voor publiek. In de werkplaats, waar momenteel onder meer treinstellen van de VIRM-1-serie een grondige renovatie ondergaan, worden rondleidingen gegeven en zijn technische demonstraties te zien. Verder kunnen bezoekers er lasergamen tussen de treinonderdelen en tafeltennissen op een tafel gemaakt van oude treinvloeren.

De open dag wordt georganiseerd om 180 jaar spoor te vieren. In 1839 reden de eerste stoomtreinen in Nederland tussen Amsterdam en Haarlem. Op de plek waar destijds het eerste treinstation van Haarlem stond, is nu NS Treinmodernisering gevestigd. Iedereen is hier op 21 september welkom tussen 10.00 en 16.00 uur tijdens de open dag. Vanaf station Haarlem vertrekt er ieder heel uur een pendeltrein rechtstreeks naar de locatie. Kijk hier voor meer informatie over het gratis evenement.

Skelet

De werkplaats in Haarlem is de grootste van NS. Op dit moment wordt het 20 jaar oude treintype VIRM 1 er omgebouwd tot een modernere versie. Na ongeveer 5,7 miljoen kilometer over de Nederlandse sporen te hebben afgelegd, is dit type toe aan vernieuwing, zodat de treinen nog eens 20 jaar mee kunnen.

Ze worden volledig gestript en daarna opnieuw ingericht. Bezoeker kunnen door het skelet van een trein lopen en zien hoe een oude trein weer een nieuw jasje krijgt op de schilderafdeling. In de nieuwe Wielenhal komen bezoekers alles te weten over het reviseren van wielen voor de volgende duizenden kilometers. Ook zijn er demonstraties van het 3D-printen van treinonderdelen of het uitvoeren van drone-vluchten.

Hergebruik

Bij het moderniseren wordt 86 procent van de oude onderdelen gereviseerd en teruggebracht in de trein. Wat niet terug kan, krijgt een tweede leven. Op de open dag zijn onder meer tassen van treinstoelbekleding, plantenbakken van prullenbakken en notitieboeken van oude vertrekstaten te krijgen. Voor kinderen is er een speurtocht dwars door de werkplaats, is het mogelijk om tussen oude treinonderdelen te lasergamen of te pingpongen op een tafeltennistafel gemaakt van oude treinvloeren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

3 reacties op “NS houdt open dag in revisiewerkplaats Haarlem”

planespotter14|11.09.19|13:51

Is het gratis te bezoeken?

Paul van den Bogaard|12.09.19|09:02

Beste Planespotter, omdat het om een open dag gaat mag je er vanuit gaan dat de toegang gratis is. Een bezoekje waard lijkt mij.

Leo A. van Leeuwen|12.09.19|14:05

Komt er meer nieuws betreffende Open Dag in de Revisiewerkplaats (Wph) te Haarlem?
Rijden er ook (weer museum-)bussen vanaf station Haarlem?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.