Station Schiedam Centrum, Sprinter SGM

NS zet interieur van SGM-Sprinters in de verkoop

Altijd al een treinstoel, raam, jashaak, bagagerek, omroepspeaker of bekleding van NS op kantoor willen hebben? Nu is je kans, want ondernemers kunnen deze onderdelen maandag en dinsdag bekijken tijdens de schouwdagen van de SGM-sprinter (Stadsgewestelijk Materieel). NS heeft de interieuronderdelen van deze trein in de verkoop gezet.

De SGM-sprinter gaat vanaf begin 2020 uit dienst, na ruim 40 jaar op het Nederlandse spoor te hebben gereden.

Nieuw leven

NS heeft als streven om 100 procent van de treinen een nieuw leven te geven. Als het niet lukt om treinen te verkopen, biedt de spoorvervoerder de interieuronderdelen aan om nieuwe producten van te maken. Volgens de vervoerder zijn er in het verleden tafeltennistafels gemaakt van treinvloeren, zijn van prullenbakjes plantenbakken gemaakt en is oude treinstoelbekleding omgeturnd als tas. Door de materialen op deze manier aan te bieden, wordt er volgens NS 11,7 miljoen kilo afval bespaard.

Het treintype SGM rijdt al sinds 1978 als Sprinter op het Nederlandse spoor. NS heeft deze trein rond 2005 gemoderniseerd en bepaalde interieurdelen vernieuwd. Vanaf eind 2019 wordt dit type langzaam vervangen door een modernere en energiezuinigere treinen. De verwachting is dat de eerste rijtuigen vanaf begin 2020 uitstromen.

Schouwdagen

NS organiseert maandag de zogeheten ‘schouwdagen’ voor het treintype SGM. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de treinproducten, krijgen te zien wat mogelijk is en welk materiaal beschikbaar komt. Ook krijgen ze de gelegenheid om door de trein te lopen, aan de hand van de ‘oogstlijst’. De oogstlijst is hier als download te vinden.

Met het organiseren van de schouwdagen gunt NS het oude treinmateriaal een tweede leven. Het streven is daarbij volgens het spoorbedrijf hiet om winst te maken op de verkoop van oude treinonderdelen. Alleen de noodzakelijk te maken kosten voor het verkrijgen van de onderdelen, zoals demontage en logistiek, worden doorberekend aan de kopers. Per item is daarom een minimum stukprijs en minimum aantal bepaald.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “NS zet interieur van SGM-Sprinters in de verkoop”

kees boer|11.09.19|15:38

Dat hadden ze veel eerder moeten doen met afgevoerd materieel ;ik weet zeker dat met zittingen materieel ’54 een hoop geld in het laatje zou hebben gebracht

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS zet interieur van SGM-Sprinters in de verkoop | SpoorPro.nl
Station Schiedam Centrum, Sprinter SGM

NS zet interieur van SGM-Sprinters in de verkoop

Altijd al een treinstoel, raam, jashaak, bagagerek, omroepspeaker of bekleding van NS op kantoor willen hebben? Nu is je kans, want ondernemers kunnen deze onderdelen maandag en dinsdag bekijken tijdens de schouwdagen van de SGM-sprinter (Stadsgewestelijk Materieel). NS heeft de interieuronderdelen van deze trein in de verkoop gezet.

De SGM-sprinter gaat vanaf begin 2020 uit dienst, na ruim 40 jaar op het Nederlandse spoor te hebben gereden.

Nieuw leven

NS heeft als streven om 100 procent van de treinen een nieuw leven te geven. Als het niet lukt om treinen te verkopen, biedt de spoorvervoerder de interieuronderdelen aan om nieuwe producten van te maken. Volgens de vervoerder zijn er in het verleden tafeltennistafels gemaakt van treinvloeren, zijn van prullenbakjes plantenbakken gemaakt en is oude treinstoelbekleding omgeturnd als tas. Door de materialen op deze manier aan te bieden, wordt er volgens NS 11,7 miljoen kilo afval bespaard.

Het treintype SGM rijdt al sinds 1978 als Sprinter op het Nederlandse spoor. NS heeft deze trein rond 2005 gemoderniseerd en bepaalde interieurdelen vernieuwd. Vanaf eind 2019 wordt dit type langzaam vervangen door een modernere en energiezuinigere treinen. De verwachting is dat de eerste rijtuigen vanaf begin 2020 uitstromen.

Schouwdagen

NS organiseert maandag de zogeheten ‘schouwdagen’ voor het treintype SGM. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de treinproducten, krijgen te zien wat mogelijk is en welk materiaal beschikbaar komt. Ook krijgen ze de gelegenheid om door de trein te lopen, aan de hand van de ‘oogstlijst’. De oogstlijst is hier als download te vinden.

Met het organiseren van de schouwdagen gunt NS het oude treinmateriaal een tweede leven. Het streven is daarbij volgens het spoorbedrijf hiet om winst te maken op de verkoop van oude treinonderdelen. Alleen de noodzakelijk te maken kosten voor het verkrijgen van de onderdelen, zoals demontage en logistiek, worden doorberekend aan de kopers. Per item is daarom een minimum stukprijs en minimum aantal bepaald.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “NS zet interieur van SGM-Sprinters in de verkoop”

kees boer|11.09.19|15:38

Dat hadden ze veel eerder moeten doen met afgevoerd materieel ;ik weet zeker dat met zittingen materieel ’54 een hoop geld in het laatje zou hebben gebracht

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.