NS-trein op Amsterdam Centraal, bron: ProRail

NS vraagt ProRail perrons te verlengen van vijf stations

NS heeft bij ProRail het verzoek ingediend om op negen perrons op vijf stations te verlengen. Dit maakt het mogelijk voor de spoorvervoerder om met langere treinen te rijden. NS heeft dit gedaan in aanloop naar september, de drukste maand van het jaar. De spoorvervoerder verwacht in september 36,7 miljoen reizigers, waar dat er vorig jaar nog 35 miljoen waren.

Negen korte perrons beperken volgens NS op dit moment nog de dienstregeling. Deze perrons liggen op station Den Dolder, Bilthoven, Santpoort Noord, Almere Buiten en Roosendaal.

De spoorvervoerder wil treinen met 20 procent kunnen verlengen op de drukste delen van de volgende trajecten:

1. Zwolle – Harderwijk – Utrecht
2. Uitgeest – Amsterdam
3. Dordrecht – Den Haag HS – Schiphol – Amsterdam Zuid-Lelystad
4. Hoorn – Alkmaar – Uitgeest – Haarlem – Amsterdam Centraal
5. Vlissingen – Dordrecht – Rotterdam – Leiden – Haarlem – Amsterdam Centraal

Uitbreiding treinritten

NS heeft verder bij ProRail capaciteit aangevraagd om in de dienstregeling van 2020 het aantal ritten uit te breiden. Er gaan meer treinen tussen Amersfoort en Utrecht en tussen Harderwijk en Amersfoort rijden. In de spits komt er een extra sprinter van Harderwijk via Nijkerk naar Amersfoort, die op de overige stations niet stopt.

In december vorig jaar heeft NS 202 nieuwe sprinters in gebruik genomen. 42 rijden er inmiddels op het spoor en in september komen er nog eens 5 nieuwe sprinters bij.

Met de instroom van deze sprinters kunnen er meer reizigers worden vervoerd. Vanaf 2021 komen er nog eens 79 nieuwe intercity’s met 25.000 zitplaatsen bij. NS verwacht dat reizigers volgende maand in de hyperspits, het drukste uur tussen 7.30 uur en 8.30 uur, hinder kunnen hebben van drukte.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

4 reacties op “NS vraagt ProRail perrons te verlengen van vijf stations”

Willem van Veen|26.08.19|12:11

Welke 9 stations?

Marieke van Gompel|26.08.19|14:40

Uit nieuwe informatie van NS blijkt dat het om negen perrons gaat op de vijf station: Den dolder, Bilthoven, Santpoort Noord, Almere Buiten en Roosendaal.

Rhido Asia|26.08.19|17:48

Zou Nijkerk ook in de planning zijn opgenomen? Er zijn geruchten dat de IC’s daar ook gaan stoppen, met name in de spits. Perrons in Nijkerk lijkt mij daar onvoldoende ruimte te hebben voor een IC stop.

Marieke van Gompel|27.08.19|10:46

Beste Rhido, ik begrijp van NS dat op Nijkerk geen IC’s gaan stoppen. Er komt wel een extra sprinter in de spits van Harderwijk via Nijkerk naar Amersfoort, die op de overige stations niet stopt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.