Vernieuwde VIRM-dubbeldekker, werkplaats NedTrain Haarlem

Dubbeldekker VIRMm-1 krijgt Oostenrijkse deuren

NS-bedrijfsonderdeel NedTrain heeft een overeenkomst gesloten met Ultimate Europe Gmbh uit het Oostenrijkse Amstetten. Het bedrijf gaat nieuwe deurpanelen leveren die gebruikt worden voor de renovatie van VIRMm-1 treinstellen.

NedTrain sloot voor dit doel een raamovereenkomst voor vijf jaar met de optie om deze twee keer met twee jaar te verlengen. Het contract bestaat uit de productie en levering van de panelen zelf en reserve-onderdelen. Onderdeel van het project zijn circa 416 rijtuigen die worden gebruikt als vierwagen en zeswagen-stellen. In totaal gaat het om circa 2.300 deuren.

Verlichting

Hetzelfde bedrijf gaat ook de verlichtingssystemen leveren voor 242 VIRM 2/3 treinstellen. Het ging hier niet om een vooraf bekend gemaakte aanbesteding, maar om een directe gunning aan de oorspronkelijke leverancier van de huidige systemen in deze treinen. NS koos volgens de officiële documenten op TenderNed voor deze oplossing omdat het gaat om een aanvullende levering onder het huidige contract. De levering van de verlichtingsdelen maakt deel uit van een pakket aan levensduur verlengende maatregelen van dit treintype. “Wisselen van leverancier zou zorgen voor incompatibiliteit en disproportionele technische en economische problemen.” aldus NedTrain.

Eerder dit jaar werd voor de vervanging van de deuren voor een andere serie VIRM’s gekozen voor leverancier Knorr-Bremse. Ook hier ging het om de oorspronkelijke leverancier en werd er voor deze aanpak gekozen om ingrijpende aanpassingen te voorkomen.

Lees ook:

NS gunt opdracht deurenrevisie VIRM-dubbeldekkers zonder procedure

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.