Alstoms nieuwe productielijn ICNG in Polen

Alstom realiseert 44 procent meer winst

Het Franse techbedrijf Alstom heeft in het boekjaar 2018/2019 voor 12 miljard euro aan nieuwe opdrachten genoteerd. Dit is een groei van 69 procent vergeleken met het boekjaar ervoor. Ongeveer de helft van de orders bestond uit rollend materieel.

Alstom publiceerde deze week de financiële resultaten over het gebroken boekjaar 2018/2019 (van 1 april 2018 tot en met 31 maart 2019). De groep verkocht producten en diensten ter waarde van 8 miljard euro, een toename van 10 procent ten opzichte van de periode er voor. Het bedrijfsresultaat is met 570 miljoen euro 44 procent hoger dan de resultaten over 2017/2018. Het netto resultaat van de Alstom Group verdubbelde bijna tot een bedrag van bijna 681 miljoen euro.

“Alstom profiteerde van een exceptioneel commercieel momentum dit jaar”, aldus Alstom-directeur Henri Poupart-Lafarge. “Met een recordaantal orders van in totaal 12 miljard euro, inclusief twee grote contracten voor de vernieuwing van de TGV-vloot in Frankrijk en een metrosysteem project in Montreal. De sterke omzetgroei en verdere margeverbetering bevestigen het succes van onze 2020 strategie, die nu is afgerond.”

Belangrijkste markten

Europe is nog steeds de belangrijkste markt voor de groep. De regio is goed voor 60 procent van de orders en 51 procent van de verkopen. In het vorige boekjaar was deze verhouding respectievelijk 48 en 51 procent. In andere delen van de wereld realiseerde Alstom de volgende cijfers: Americas – 18 procent in zowel orders als omzet, Azië/Pacific – 12 procent in orders en 11 procent van de omzet, Middenoosten/Afrika – 10 procent van de orders en 20 procent van de omzet.

De productie en verkoop van rollend materieel blijft een sleutelrol vervullen in de activiteiten van Alstom. Deze producten waren goed voor de helft van de orders en 43 procent van de omzet in het fiscale boekjaar 2018/2019. De rest van de orders zijn onderverdeeld in drie productgroepen: services – 26 procent, signalling – 13 procent en systemen – 11 procent. De omzetverhouding is iets anders verdeeld: 22 procent – systems, 19 procent – services en 16 procent – signalling.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Mykola Zasiadko

Mykola Zasiadko is redacteur van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.