Intercity, trein, NS

NS gunt opdracht deurenrevisie VIRM-dubbeldekkers zonder procedure

Intercity, trein, NS

Als onderdeel van een renovatieproject gaat NS de deurbedieningsystemen van een aantal VIRM 2/3-dubbeldekkkers vervangen. De levering van de hiervoor benodigde onderdelen, is gegund aan het Duitse Knorr-Bremse. Dat meldt NS op TenderNed. Er was geen openbare aanbesteding, onder meer vanwege intellectuele eigendomsrechten.

De huidige deursystemen van de VIRM 2/3 zijn aan het einde van hun levensduur en moeten daarom vervangen worden tijdens het VIRM 2/3 revisieproject. Volgens NS kunnen de revisiesets en de vervangende controle-units alleen door Knorr-Bremse geleverd worden. “Er is een nieuwere versie van het huidige controlesysteem beschikbaar bij de OEM”, aldus NS in de aankondiging van de gegunde opdracht. “Deze heeft grotendeels dezelfde productstructuur als de huidige versie.”

Technische problemen

Een grote wijziging in het deurbedieningsysteem maakt het voor NS noodzakelijk om een compleet nieuwe deurbediening met andere technische eigenschappen aan te schaffen. “Dit zou kunnen zorgen voor incompatibiliteit en daarmee voor disproportionele technische en economische moeilijkheden. Omdat de OEM het intellectueel eigendom heeft op dit deursysteem en er geen redelijk alternatief beschikbaar is, is er geen andere oplossing dan het contract te gunnen aan de leverancier van het huidige deurbedieningsysteem.”

lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.