NedTrain, onderhoud, werkplaats, Leidschendam, treinen, NS

NS en Tilburg betalen 10 miljoen aan slachtoffers chroom-6

De gemeente Tilburg en de Nederlandse Spoorwegen trekken in totaal 10 miljoen euro uit voor schadevergoedingen aan mensen die tussen 2004 en 2012 in een NS-werkplaats zijn blootgesteld aan chroom-6. De Tilburgse wethouder Erik de Ridder en NS-directeur Roger van Boxtel hebben dat woensdag bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie.

In totaal achthonderd betrokkenen kunnen rekenen op een schadevergoeding van 7000 euro netto. Voor mensen die ziek zijn geworden kunnen daar bedragen tot 40.000 euro bij komen. Slachtoffers die menen dat ze recht hebben op meer schade kunnen terecht bij een deskundigenpanel.

Tilburgse werklozen werden voor reïntegratie verplicht aan het werk gezet in de werkplaats van de NS. Ze moesten daar oude treinstellen schuren. Het kankerverwekkende chroom-6 kwam vrij uit de oude verflagen.

Commissie

Een commissie die in opdracht van de gemeente onderzoek heeft gedaan naar de gezondheidsrisico’s constateerde vorige week dat er verwijten zijn te maken aan het adres van de gemeente Tilburg en de NS. Het bedrijf informeerde de gemeente niet, terwijl de gevaren al jaren bekend waren. De gemeente zorgde niet voor maatregelen.

De commissie adviseerde de gemeente Tilburg om het voortouw te nemen bij een compensatieregeling voor de slachtoffers. NS-topman Van Boxtel zegt dat hij blij is dat binnen een week een regeling is gemaakt voor de gedupeerden. Burgemeester Theo Weterings van Tilburg benadrukte dat een tegemoetkoming het leed en de gezondheidsschade niet kan wegnemen.

De gemeente Tilburg heeft verder nog een steunpunt ingesteld, waar betrokkenen terecht kunnen voor nazorg en begeleiding. Mensen die menen dat ze inkomsten mis gelopen hebben doordat ze niet hebben kunnen werken na blootstelling aan chroom-6 kunnen terecht bij een nog op te richten deskundigenpanel. Met zo’n panel wil de gemeente eventuele rechtszaken proberen te voorkomen.

Slachtoffers

Letselschadeadvocaat Rob Bedaux die ongeveer 45 slachtoffers met ziekteverschijnselen bijstaat, is niet ontevreden over de algemene uitkering van 7000 euro. Het bedrag voor de betrokkenen die ziek zijn geworden, is volgens hem veel te laag.

De gemeenteraad van Tilburg bespreekt de regeling op 18 februari in een extra raadsvergadering.

Bron: ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.