NedTrain, onderhoud, werkplaats, Leidschendam, treinen, NS

Presentatie onderzoek naar chroom-6 in NS-werkplaats Tilburg

Een commissie die op verzoek van de gemeente Tilburg onderzoek heeft gedaan naar de toepassing van het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6 in verflagen van oude treinen presenteert donderdag de resultaten. De gemeente heeft opdracht gegeven voor het onderzoek omdat langdurig werklozen verplicht aan het werk werden gezet op de NS-werkplaats in Tilburg. Ze schuurden oude treinstellen en veel betrokkenen kampen sindsdien met gezondheidsklachten.

Chroom-6 is een gevaarlijke stof die na blootstelling, op termijn kan leiden tot ernstige gezondheidsschade in de vorm van kanker of een nadelig effect op de voortplanting. Er lopen enkele onderzoeken naar het middel. Zo is het jarenlang gebruikt op locaties van Defensie, dat inmiddels met een collectieve schaderegeling en excuses is gekomen.

Integratieproject

In totaal hebben tussen 2004 en 2012 achthonderd werklozen meegedaan aan het integratieproject. Op verzoek van de commissie heeft het RIVM onderzocht of er een verband is tussen de blootstelling aan chroom-6 op de NS-werkplaats en de ziekteverschijnselen. De commissie oordeelt onder andere of er voldoende beschermingsmaatregelen zijn getroffen.

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg neemt het onderzoek donderdagochtend in ontvangst. In het stadion van voetbalclub Willem II worden de resultaten ook aan de betrokkenen uitgebreid gepresenteerd.

Chroom-6

Chroom-6, ook wel chroom(VI)oxide of chroomtrioxide, heeft het scheikundig symbool CrO3. Deze donkerrode stof lost goed op in water, waarin het een sterk zuur vormt. Het wordt onder meer verwerkt in hout, verf en plastic.

Het kan als een soort stofdeeltjes vrijkomen bij het spuiten van die chroomhoudende verf, of door het geverfde oppervlak te schuren of slijpen. Er kunnen – bij langdurige, of hoge blootstelling – onder meer allergische reacties optreden, maar bij inademing ook neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren, lever- en nierschade of longkanker. Wie ermee werkt, moet op z’n minst beschermende kleding aan.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Presentatie onderzoek naar chroom-6 in NS-werkplaats Tilburg”

Gerjan van Oosten|05.02.19|12:33

Beschermende kleding lijkt me niet voldoende. Ademmaskers lijkt me meer dan nodig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.