Beschadigde en ontspoorde trein in Leeuwarden wordt na botsing met vrachtauto weer op de rails gezet. Foto: ProRail

Aangifte tegen truckchauffeur betrokken bij treinbotsing

ProRail gaat aangifte doen tegen de chauffeur van de vrachtwagen die vorige week vrijdagavond op een spoorwegovergang bij Leeuwarden in botsing kwam met een passagierstrein van Arriva. Op beelden van beveiligingscamera’s die zijn opgedoken, is te zien dat de vrachtwagen met de knipperlichten aan stilstond op de overweg op het moment van de botsing.

De politie Noord-Nederland laat weten dat de buitenlandse chauffeur op zoek was naar een plek om te laden en te lossen. Omdat hij de juiste locatie niet kon vinden, had hij zijn vrachtwagen even stilgezet en was uitgestapt om verder te zoeken. Volgens de politie had de chauffeur mogelijk niet in de gaten dat hij op een overweg stond. Toen hij zag dat er een trein aankwam was hij te laat om zijn cabine nog te bereiken. De trein botste vervolgens in volle vaart tegen de truck.

De politie is nog in gesprek met de man. Het is nog onduidelijk of er ook een strafrechtelijke vervolging zal komen.

Overweg opheffen

Bij het ongeluk vielen enkele lichtgewonden, onder wie de machinist van de trein. De schade aan trein, vrachtwagen en het spoor was groot. Een groot deel van de zaterdag na de avond van het ongeluk was nodig om het spoor te herstellen, zodat er weer treinen konden rijden.

Volgens ProRail is uit eigen onderzoek gebleken dat de beveiligingssystemen in orde waren en goed werkten. De spoorwegovergang waar het ongeluk gebeurde is particulier en ligt op de rand van het bedrijfsterrein van FrieslandCampina. ProRail ziet het liefste dat de overweg wordt opgeheven. In eerdere gesprekken met de eigenaar heeft de spoorbeheerder al de wens uitgesproken dat de overweg zo min mogelijk gebruikt zou worden. De overweg is niet de enige toegang tot het terrein. Er zijn ook alternatieven.

Bekijk hier de beelden:

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Aangifte tegen truckchauffeur betrokken bij treinbotsing”

Pieter Michiels|24.01.19|13:06

Je kunt in ieder geval aan de professionaliteit van de chauffeur twijfelen als je je vrachtwagen zonder na te denken of te kijken op een overweg met alle mogelijke toeters en bellen neerzet…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.