Gekantelde ketelwagen in Zeeland

Ontsporing ketelwagen Zeeland door gebreken aan spoor

Een ontsporing van een goederentrein met gevaarlijke stoffen in Nieuwdorp eind vorig jaar, werd veroorzaakt door gebreken aan het spoor. De houten dwarsliggers in de spoorboog waren beschadigd en er zaten meerdere bevestigingssystemen voor het spoor niet goed vast. Dat concludeert ProRail na onderzoek.

Op 27 november ontspoorde een goederentrein met ketelwagens gevuld met LPG op een industrieterrein in het Sloegebied bij Nieuwdorp in de provincie Zeeland. Bij het incident raakte niemand gewond en was er geen lekkage. ProRail stelde een onderzoek in om te achterhalen hoe het ongeluk kon gebeuren.

Onderzoek

De goederentrein met twintig ketelwagens reed ten tijde van het ongeluk met een snelheid van 13 kilometer per uur door een spoorboog. Op dat moment ontspoorden de tweede en derde ketelwagen van de trein. De tweede ketelwagen kantelde. Dit werd veroorzaakt door meerdere defecten aan het spoor. Zo waren de houten dwarsliggers in de spoorboog beschadigd, waardoor de kraagbouten in de dwarsliggers onvoldoende weerstand boden.

Ook zaten meerdere bevestigingsmiddelen niet goed vast en waren diverse rughellingplaten in het hout geslagen. Door deze combinatie van factoren werden de spoorstaven op het moment dat de trein passeerde uit elkaar gedrukt, waardoor de wielen uit de rails liepen. Het spoor is op de locatie van de ontsporing inmiddels vernieuwd.

Inspecties

ProRail heeft extra inspecties uit laten voeren in het spoor in Zeeland. Volgens de spoorbeheerder zijn er geen vergelijkbare gebreken gevonden. Datzelfde geldt voor 240 vergelijkbare spoorbogen die in het hele land zijn gecontroleerd.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn meerdere verbetermaatregelen genomen. Zo heeft de spoorbeheerder de normen voor inspecties en onderhoud geëvalueerd en aangepast. Ook wordt er onderzocht of het mogelijk is op de spoorwijdte te laten meten onder belasting van een trein. Deze meting wordt nu onbelast gedaan.

Lees ook:

Goederentrein ontspoord in Zeeuwse Nieuwdorp

Onderwerpen: , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ontsporing ketelwagen Zeeland door gebreken aan spoor | SpoorPro.nl
Gekantelde ketelwagen in Zeeland

Ontsporing ketelwagen Zeeland door gebreken aan spoor

Een ontsporing van een goederentrein met gevaarlijke stoffen in Nieuwdorp eind vorig jaar, werd veroorzaakt door gebreken aan het spoor. De houten dwarsliggers in de spoorboog waren beschadigd en er zaten meerdere bevestigingssystemen voor het spoor niet goed vast. Dat concludeert ProRail na onderzoek.

Op 27 november ontspoorde een goederentrein met ketelwagens gevuld met LPG op een industrieterrein in het Sloegebied bij Nieuwdorp in de provincie Zeeland. Bij het incident raakte niemand gewond en was er geen lekkage. ProRail stelde een onderzoek in om te achterhalen hoe het ongeluk kon gebeuren.

Onderzoek

De goederentrein met twintig ketelwagens reed ten tijde van het ongeluk met een snelheid van 13 kilometer per uur door een spoorboog. Op dat moment ontspoorden de tweede en derde ketelwagen van de trein. De tweede ketelwagen kantelde. Dit werd veroorzaakt door meerdere defecten aan het spoor. Zo waren de houten dwarsliggers in de spoorboog beschadigd, waardoor de kraagbouten in de dwarsliggers onvoldoende weerstand boden.

Ook zaten meerdere bevestigingsmiddelen niet goed vast en waren diverse rughellingplaten in het hout geslagen. Door deze combinatie van factoren werden de spoorstaven op het moment dat de trein passeerde uit elkaar gedrukt, waardoor de wielen uit de rails liepen. Het spoor is op de locatie van de ontsporing inmiddels vernieuwd.

Inspecties

ProRail heeft extra inspecties uit laten voeren in het spoor in Zeeland. Volgens de spoorbeheerder zijn er geen vergelijkbare gebreken gevonden. Datzelfde geldt voor 240 vergelijkbare spoorbogen die in het hele land zijn gecontroleerd.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn meerdere verbetermaatregelen genomen. Zo heeft de spoorbeheerder de normen voor inspecties en onderhoud geëvalueerd en aangepast. Ook wordt er onderzocht of het mogelijk is op de spoorwijdte te laten meten onder belasting van een trein. Deze meting wordt nu onbelast gedaan.

Lees ook:

Goederentrein ontspoord in Zeeuwse Nieuwdorp

Onderwerpen: , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.