Het Bombardier RC6-testvoertuig

Succesvolle proef met ERTMS Baseline 3 versie 2 in Zweden

Trafikverket en Bombardier Transportation hebben eind vorige maand de eerste succesvolle test afgerond met het beveiligingssysteem ERTMS Level 2 Baseline 3 versie 2. Dat gebeurde op een testbaan in het zuiden van Zweden. Volgens de partijen is het voor het eerst dat deze software-versie succesvol in de spoorbaan is beproefd.

Baselines zijn de sets Europese specificaties voor de functionaliteit van het ERTMS-systeem. Het overgaan van de ene naar de andere Baseline is te vergeleken met een update van een computerprogramma waarbij een aantal fouten of onduidelijkheden worden verbeterd. Ook kunnen er door de gebruikers benodigde functies aan worden toegevoegd.

Uitrol ERTMS in Zweden

De experimenten in Zweden maken onderdeel uit van de voorbereidingen voor de vervanging van het nationale beveiligingssysteem door het Europese systeem ERTMS. Trafikverket en Bombardier voerden de proeven tussen 20 en 23 augustus uit met een Rc6-testvoertuig van de treinfabrikant. Doordat de proeven plaatsvonden op 40 kilometer lange testbaan in Zuid-Zweden werd het reguliere treinverkeer niet gestoord.

Project-directeur Anders Åkeson van Trafikverket: “Dit is een belangrijke stap richting de uitrol van ERTMS op het Zweedse spoor. De resultaten van deze test laten zien dat we klaar zijn om van testen naar implementatie te gaan. De proeven tonen de betrouwbaarheid van de Europese standaard aan. Ook laten ze zien dat de subsystemen interoperabel zijn. Het ERTMS-beveiligingssysteem laat een zesmaal hogere betrouwbaarheid zien dan het huidige systeem.”

“Voor Bombardier zijn deze succesvolle tests de volgende mijlpaal in de bouw van een door ERTMS-aangestuurd spoornetwerk in Zweden”, aldus algemeen directeur Anna Hojer van Bombardier Transportation Zweden.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.