CAF-trein NS

NS wil nieuwe onderhoudswerkplaats openen in Lelystad

NS wil een nieuwe onderhoudswerkplaats openen in Lelystad. Daarover is de vervoerder in gesprek met de gemeente Lelystad. De nieuwe werkplaats is nodig om het groeiende aantal treinen goed te kunnen onderhouden. De komst van een nieuwe werkplaats kan tot tweehonderd arbeidsplaatsen opleveren.

Een haalbaarheidsonderzoek moet duidelijk maken welke werkzaamheden er in de nieuwe werkplaats uitgevoerd kunnen worden, welke stappen moeten worden doorlopen en welke investering ermee gemoeid is. Als de studie is afgerond kan er eind 2018 een besluit worden genomen.

Locatie

NS geeft de voorkeur aan bouwen buiten de stad, waar goed kan worden aangesloten op het bestaande spoor en waar voldoende ruimte is. De studie richt zich daarom op het terrein ten noorden van de stad, tussen het bestaande opstelterrein aan de Houtribweg en de Hanzelijn. Voor NS is het belangrijk om duurzaam te bouwen en om omwonenden vroegtijdig te betrekken bij de plannen. Binnenkort zal NS een uitnodiging aan omwonenden sturen voor een eerste informatiebijeenkomst.

NS investeert drie miljard euro in de aanschaf van nieuwe treinen en het moderniseren van bestaande treinen. Met dit investeringsprogramma wil NS Nederland duurzaam mobiel en bereikbaar houden. NS-regiodirecteur Irma Winkenius: “In totaal komen er 250 treinen bij. We zoeken een extra locatie om deze treinen te kunnen onderhouden en Lelystad lijkt daarvoor een goede optie”. Op dit moment heeft NS vier onderhoudswerkplaatsen in Maastricht, Leidschendam, Amsterdam en Onnen.

Deze worden allemaal gereed gemaakt voor de komst van nieuwe treinen. “Omdat de mogelijkheden om de toekomstige onderhoudsvraag hier op te lossen niet toereikend zijn, is de studie naar een vijfde locatie voor NS van groot belang”, aldus Winkenius.

Gemeente Lelystad

Het college van de gemeente Lelystad is positief over het voorgenomen initiatief. Wethouder Ed Rentenaar van Mobiliteit: “De studie moet uitwijzen of het past bij de eisen en wensen van NS en of het voldoet aan de gemeentelijke voorwaarden, zoals samenhang met de omgeving, bereikbaarheid, ontsluiting, verschijningsvorm en draagvlak bij omwonenden.”

Voor wethouder Jop Fackeldey van Economische Zaken is vestiging van het NS-onderhoudsbedrijf een bevestiging van de ontwikkeling van de stad tot ‘logistieke hotspot’. “Lelystad is interessant vanwege de centrale ligging. De stad is de afgelopen jaren steeds beter bereikbaar geworden. Per spoor is er aansluiting naar zowel het midden en westen als het noordoosten. De beoogde locatie bij het bestaande rangeerterrein biedt NS voldoende ruimte voor de bouw van een onderhoudsgebouw en de daarvoor benodigde extra sporen. Een ander voordeel is dat de locatie niet ingesloten is door stedelijke bebouwing.”

Bij een positief besluit van NS en een gunstig verloop van het te doorlopen proces kan de nieuwe onderhoudswerkplaats uiterlijk in 2024 in gebruik worden genomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “NS wil nieuwe onderhoudswerkplaats openen in Lelystad”

Johan Tromp|15.03.18|15:03

Misschien even zoeken in oude topideeen zo van rond 2005 tot 2007.
Ligt nog een ontwerp en van een oud TAE’er van Amsterdam Zaanstraat.

kees boer|08.04.18|00:53

Dit spreekt mij wel aan doch die zou moeten komen nabij het opstelterrein,tevens zou aldaar een P +R station moeten komen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.