Treinbotsing tussen een Amtrak-passagierstrein en een goederentrein van CSX in Cayce, foto: Hollandse Hoogte

Vergrendeld wissel mogelijk oorzaak dodelijk treinongeluk VS

Een wissel dat vast stond in de verkeerde richting is mogelijk de oorzaak van de botsing tussen een Amtrak-passagierstrein en een CSX-goederentrein zondagochtend in South Carolina in de VS. Bij het ongeluk kwamen twee mensen om het leven en raakten meer dan honderd personen gewond. Twee van de 116 gewonden zijn zondagnacht in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen.

Het hoofd van de National Transportation Safety Board, de Amerikaanse transportveiligheidsraad, heeft volgens de Amerikaanse nieuwssite CNBC verklaard dat een wissel op het traject, dat goederenvervoerder CSX bezit en exploiteert, vergrendeld was. Daardoor werd de passagierstrein van Amtrak naar een zijspoor geleid in de buurt van Columbia, waarna het voertuig uit de rails reed en op een leegstaand terrein terechtkwam. De NOS meldt dat  een veiligheidssysteem dat de botsing nog had kunnen voorkomen, was uitgeschakeld voor onderhoudswerkzaamheden.

Treinongeluk

Amtrak-directeur Richard Anderson zei zondag dat CSX verantwoordelijk was voor het ongeluk vanwege het vergrendelde wissel. CSX was niet beschikbaar voor commentaar.

Volgens de topman raakte de passagierstrein het uiteinde van de goederentrein. De goederentrein bestond uit twee locomotieven en 34 lege wagons om auto’s te vervoeren. De locomotief van de passagierstrein kwam op zijn kant te liggen en het eerste rijtuig ontspoorde, maar bleef rechtop staan. Minstens vier goederenwagons werden door de klap compleet verwoest.

In december kwamen drie mensen om het leven toen een passagierstrein ten zuidwesten van Seattle ontspoorde en op een snelweg terechtkwam. De National Transportation Safety Board verklaarde toen dat de trein te hard door een bocht reed.

Lees ook:

Trein die op snelweg belandde in VS reed te hard door bocht

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.