Spoorloper Hunted, foto: ProRail

TV-show knipt fragment spoorloper uit aflevering na aangifte ProRail

De Avrotros heeft een fragment waarin een deelnemer aan het programma Hunted illegaal het spoor betreedt, uit de aflevering geknipt. Dat deed de tv-zender nadat ProRail dinsdag meldde aangifte te doen bij de politie vanwege de overtreding. Woordvoerder Susanne van der Klugt van Hunted: “Dit had niet mogen gebeuren en wij nemen hiervoor onze verantwoordelijkheid.”

In het tv-programma werden maandagavond 13 november beelden getoond waarop een speldeelnemer zich op verboden terrein, dicht langs het spoor bevindt. De spoorbeheerder geeft in een reactie op de uitzending aan een streng beleid te hanteren tegen ‘dit soort domme acties’. “Tegen iedere spoorloper doet ProRail aangifte, ook als dit later wordt ontdekt op social media.” De makers van het tv-programma hebben nu met ProRail afgesproken om informatie over de risico’s van spoorlopen via de social-media kanalen te delen.

Op de beelden van het Avrotros-programma Hunted moeten de deelnemers van het spel uit handen blijven van het fictieve opsporingsteam. In de uitzending van maandag koos een van de deelnemers ervoor om een afgesloten terrein met een hek langs het spoor te betreden en als vluchtroute te gebruiken. Hiermee heeft hij volgens ProRail de wet overtreden en zichzelf in gevaar gebracht.

Spoorlopen

“Spoorlopen is levensgevaarlijk en verboden. Soms raken spoorlopers gewond of vallen er zelfs doden. Naast dat dit je leven kan kosten, werken dit soort aanrijdingen zeer traumatiserend voor spoorwegpersoneel, hulpverleners en andere getuigen”, aldus ProRail. De spoorbeheerder verwijst naar een incident in de nacht van 14 op 15 juli dit jaar, waarbij twee jongens die op het spoor liepen bij Elst, om het leven kwamen.

Spoorlopen levert daarnaast dagelijks treinvertraging op. Wanneer een persoon zich onbevoegd langs het spoor bevindt, krijgen machinisten op het traject een ‘aanwijzing’ om langzaam te rijden totdat het spoor weer veilig is. Dit zorgt voor filevorming op het spoor en regelmatig uitvallende en vertraagde treinen.

Campagne

ProRail voert regelmatig campagne om spoorlopen tegen te gaan. Daarnaast voeren Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s)  dagelijks surveillance en controles uit bij overwegen en langs het spoor. Aan overtreders worden boetes uitgedeeld van 140 euro.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.