Berging ontspoorde trein Dalfsen, foto: ProRail

240 uur werkstraf geëist voor treinongeluk Dalfsen

Het openbaar ministerie heeft 240 uur werkstraf geëist tegen de bestuurder die in februari vorig jaar met een hoogwerker op een Arriva-trein botste bij Dalfsen. Bij dit ongeluk kwam de treinmachinist om het leven en raakten zes mensen gewond. De 23-jarige man stond dinsdag voor de rechter.

De passagierstrein botste in volle vaart op de hoogwerker op een spoorwegovergang en ontspoorde daarbij volledig. De bestuurder van de hoogwerker reed de spoorwegovergang op, toen halverwege de spoorbomen dicht gingen en de trein naderde. Hij kon nog net voor de botsing van zijn voertuig springen.

Dienstregeling

“De verdachte is met een uiterst traag rupsvoertuig het spoor overgestoken, zonder zich te vergewissen van de geldende dienstregeling en spitstijden en heeft het spoor bij een naderende trein niet tijdig vrij kunnen maken. Door het raadplegen van de dienstregeling of het bellen met ProRail of Arriva had hij kunnen zien dat er tijdens de spits acht in plaats van de door hem veronderstelde vier treinen per uur rijden. Dit heeft hij nagelaten”, aldus de officier van justitie tijdens de zitting.

De dag ervoor was de verdachte ook het spoor overgestoken met de hoogwerker, maar dat was op een tijdstip dat er vier treinen per uur langskwamen. Volgens het OM is hier sprake van verwijtbare onvoorzichtigheid, oftewel aanmerkelijke schuld. “De verdachte heeft teveel vertrouwd op de ervaring van de vorige dag en gedacht dat hij ook nu veilig kon oversteken.”

De officier van justitie ziet af van een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid, omdat voor het voertuig dat de verdachte bestuurde geen rijbewijs nodig is.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.