Ferrovie dello Stato Italiane

Italiaanse spoorwegen nemen Qbuzz over voor 30 miljoen

De Italiaanse spoorvervoerder Ferrovie dello Stato Italiane heeft NS-dochter Qbuzz voor dertig miljoen euro gekocht. Met de overname wordt het Italiaanse spoorbedrijf volledig eigenaar van het Nederlandse OV-bedrijf. Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst bij de Italiaanse ambassade in Den Haag. Ferrovie dello Stato Italiane is in handen van de Italiaanse overheid.

Topman Renato Mazzoncini van Ferrovie dello Stato Italiane: “De overeenkomst die we vandaag hebben gesloten is een belangrijke stap in de internationale uitbreiding van Ferrovie dello Stato Italiane. Met deze overname worden we een grote Europese speler in geïntegreerde mobiliteit. Op dit moment behoren we al tot de belangrijkste vervoerders in Italië, Griekenland, Duitsland. Ook verzorgen we vervoer in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.”

Volgens Ferrovie dello Stato Italiane steunt ze de bedrijfsfilosofie van Qbuzz en blijft de identiteit van de vervoerder en het bedrijfsmodel behouden. Volgens de Italiaanse onderneming zullen de belangen van het huidige personeel behartigd blijven. De huidige concessiehouders OV-bureau Groningen Drenthe en de provincie Utrecht zijn positief over de overname.

Verkoop

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaf eind juli toestemming voor de overname van Qbuzz door het Italiaanse bedrijf. Op 13 juli werd de koopovereenkomst gesloten. Volgens NS heeft de verkoop geen gevolgen voor het personeel of de dienstverlening in de lopende concessies.

NS startte in juli 2016 met het vinden van een koper voor haar dochtermaatschappij, nadat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën NS de opdracht gaf om zich op Nederlandse hoofdrailnet te richten.

Busitalia en Qbuzz

Qbuzz valt na de overname onder Busitalia. Deze onderneming vervoert circa 230 miljoen passagiers per jaar en heeft een omzet van 350 miljoen euro. Met de overname willen de Italiaanse spoorwegen hun aandeel in het Europese passagiersvervoer te vergroten. Bij Busitalia werken nu ongeveer 4.000 mensen die het openbaar vervoer verzorgen in Centraal- en Noord-Italië. Het bedrijf heeft 2.300 bussen, 46 treinen, 18 trams en 7 veerponten. Het moederbedrijf FS Group is in meerdere landen actief en heeft een omzet van 8,5 miljard euro.

Qbuzz vervoerde in 2016 ongeveer 160.000 passagiers per dag.De vervoerder had in 2016 een omzet van 210 miljoen euro. Qbuzz heeft in totaal 614 bussen en 26 trams. Het OV-bedrijf telt 1.670 medewerkers.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.