De eerste NS-Sprinter verlaat de fabriek in Spanje, foto: NS

Nieuwe NS-Sprinter onderweg naar testcircuit in Tsjechië

De eerste nieuwe NS-Sprinter is begin deze week uit de fabriekshal van de Spaanse treinfabrikant van CAF gerold. Het voertuig is onderweg naar Velim in Tsjechië waar het voertuig wordt beproefd op een speciaal testcircuit voor rollend materieel. “De test in Velim start in april en duurt ongeveer vier maanden. Een andere trein zal naar Wenen gaan voor een klimaattest”, vertelt woordvoerder Ingeborg de Boer van NS.

De Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) gaat in 2018 op het Nederlandse spoor rijden. De treinen zijn van het type Civity en rijden nu al in meerdere landen. De passagierstreinen hebben zowel zit- als staplaatsen, brede gangpaden en ruime balkons. De voertuigen krijgen rolstoeltoegankelijk toiletten, stopcontacten en USB-aansluitingen in de eerste en tweede klas en speciale afvalbakken op de balkons met gescheiden afvalinzameling. De gelijkvloerse instap zorgt ervoor dat ze goed toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen.

Aanbesteding treinmaterieel

Treinenbouwer CAF in oktober 2014 als beste uit de bus bij een een Europese aanbesteding. De contractwaarde voor de 118 treinen is ruim 500 miljoen euro. NS heeft de mogelijkheid om in de toekomst aanvullende orders te plaatsen. CAF haalde eerder ook een opdracht binnen voor het leveren van trams voor de Uithoflijn.

NS investeert in totaal 2,5 miljard euro in nieuwe en gemoderniseerde treinen. Eind 2016 zijn de eerste van 58 nieuwe Sprinters van Stadler op het Nederlandse spoor gaan rijden. Vanaf 2018 volgen de 118 Sprinters van CAF. In 2021 stromen de eerste van de 79 nieuwe Intercity’s in van Alstom.

Bekijk hier het productieproces van de nieuwe Sprinters:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.