Tram Urbos, Uithoflijn, CAF

Utrecht investeert 141 miljoen euro in tramnetwerk

De provincie Utrecht gaat 141 miljoen euro investeren in de modernisering van het tramnetwerk. Met de aanpassingen is het vanaf 2020 mogelijk om vanuit Nieuwegein en IJsselstein direct naar het universiteitsterrein de Uithof te reizen. Onderdeel van het project is het vernieuwen van de trambaan in Nieuwegein Zuid en IJsselstein, de aanpassing van alle tramhaltes op het gehele traject en het bestellen van 22 extra trams bij de Spaanse tramfabrikant CAF.

Doordat de huidige trambaan aan de nieuwe Uithoflijn wordt gekoppeld, verdwijnt een knelpunt voor de reiziger. De trambaan eindigt op dit moment nog op het Jaarbeursplein in Utrecht bij een tijdelijke halte. Om naar het centrum van Utrecht te komen, moeten reizigers een afstand van achthonderd meter te voet afleggen.

Tramnetwerk

Wanneer de twee tramlijnen met elkaar verbonden zijn, worden reizigers met de nieuwe trams naar Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein gebracht. Ook zullen er diverse overstapmogelijkheden met de bus in de stationsomgeving van Utrecht zijn.

Het is nodig om de tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein aan te passen, zodat deze beter aansluiten op het nieuwe type lagevloertram dat vanaf 2018 gaat rijden. De 22 extra trams die zijn besteld, zullen aanmerkelijk langer worden dan de huidige  trams. De tramstellen gaan gekoppeld rijden met een totale lengte van 75 meter. Per rit biedt dit capaciteit voor ongeveer 490 reizigers. De extra capaciteit is nodig om de groei op te vangen van het aantal reizigers in het openbaar vervoer voor de periode tot 2030 die wordt verwacht met de komst van de Uithoflijn.

Vernieuwing trambaan

De trambaan in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein is na dertig jaar toe aan vervanging. Elders op het traject is de trambaan al vernieuwd. Om hinder en overlast voor de directe omgeving zo beperkt mogelijk te houden, is ervoor gekozen in één bouwproject in 2020 al het werk uit te voeren dat nodig is zowel voor de vernieuwing van de trambaan als voor de aanpassing van alle tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein.

Voor de vervolgfase wordt als eerste de aanbesteding van het werk aan de trambaan en de haltes voorbereid. Nadat de opdracht is gegund heeft de aannemer ongeveer een jaar om dit werk klaar te zetten voor uitvoering. Voor de bouw van de nieuwe trams is geen aparte aanbesteding nodig. In het contract met de Spaanse trambouwer CAF zit een optie voor de levering van de extra trams. Van deze optie zal zo spoedig mogelijk gebruik worden gemaakt.

Optie voor extra trams

Voor de bouw van de nieuwe trams is geen aparte aanbesteding nodig. Vorig jaar ondertekende de provincie en CAF al een contract voor de levering van 27 trams. Daar zat al een optie voor de levering van extra trams bij. Provinciale Staten van Utrecht behandelen het voorstel voor de modernisering van het tramnetwerk op 12 december 2016.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.