Technisch Centrum, NedTrain, Utrecht

Bouw Technisch Centrum NedTrain in Nijmegen in de ijskast

NedTrain zet de plannen voor de bouw van een Technisch Centrum in Nijmegen voorlopig in de ijskast. Het onderhoudsbedrijf heeft besloten om de huidige vier onderhoudswerkplaatsen klaar te maken voor de komst van nieuwe treinen in plaats van te investeren in de bouw van een Technisch Centrum. De afgelopen twee jaar heeft NedTrain gewerkt aan het voorbereidingsproces voor de wijziging van het bestemmingsplan bij de gemeente.

Om de toenemende reizigersgroei op te kunnen vangen, heeft NS nieuwe treinen besteld en is NedTrain gestart met de modernisering van bestaande treinseries. De komst van de nieuwe treinen vraagt om een andere verdeling van de onderhoudswerkzaamheden binnen NedTrain. Dat betekent dat de bouw van een nieuw Technisch Centrum een lagere prioriteit heeft gekregen voor het onderhoudsbedrijf.

Technisch Centrum

Een Technisch Centrum is een werkplaats met één putspoor, waar reparaties aan treinen worden uitgevoerd. De nieuwe treinen zijn door een vlakke vloer en instap op perronhoogte veel toegankelijker, maar er is minder plaats voor technische voorzieningen onder de trein. Deze voorzieningen verschuiven naar het dak van de trein. Om deze voorzieningen te kunnen onderhouden worden de huidige NedTrain-onderhoudsbedrijven ingrijpend verbouwd.

De investeringen in de vier onderhoudsbedrijven van NedTrain krijgen nu voorrang boven de investering in Technisch Centrum in Nijmegen. De opschorting van de bouw van het Technisch Centrum heeft geen gevolgen voor de bestaande activiteiten en werkgelegenheid van de onderhoudswerkplaats van NedTrain in Nijmegen.

Onderhoudswerkzaamheden

De komende drie tot vijf jaar wil NedTrain de tijd nemen om de investeringen in de onderhoudsbedrijven te realiseren. Daarna wordt bekeken of er wellicht een doorstart mogelijk is van de huidige plannen. In de tussentijd bekijkt NedTrain ook de mogelijkheid van andere technische voorzieningen om op het emplacement Nijmegen kleine onderhoudswerkzaamheden aan de bovenkant van de trein te kunnen verrichten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.