NedTrain, onderhoud, werkplaats, Leidschendam, treinen, NS

Bezorgde NedTrain-medewerkers melden zich over Chroom-6

Bij vakbond FNV Spoor melden zich veel werknemers van NedTrain met klachten die mogelijk zijn veroorzaakt door de kankerverwekkende stof Chroom-6. Deze week werd bekend dat werklozen bij vestiging in Tilburg jarenlang onderhoud hebben gepleegd aan treinen met de giftige stof. De gemeente Tilburg heeft de betrokkenen geïnformeerd.

De nieuwe melding heeft opnieuw tot zorgen geleid onder NedTrain-personeel. Vakbondbestuurder Remko Mast: “Het verhaal in Tilburg is een beetje anders. Daar gingen het om werkzoekenden die tijdelijk bij NedTrain aan het werk zijn geweest. Sommige medewerkers die zich bij ons melden, hebben de afgelopen dertig jaar bij NedTrain gewerkt.”

NedTrain

De gemeente Tilburg heeft deze week bekendgemaakt dat honderden mensen in de regio mogelijk in aanraking zijn gekomen met Chroom-6. Het gaat om ongeveer 580 mensen die aan de treinen hebben gewerkt op het terrein van NedTrain in Tilburg. Zij hebben museumtreinen geschuurd en soms met de roller geverfd. De giftige stof zat in de verflagen van de voertuigen.

NS maakte vorig jaar juni bekend dat de giftige verf aanwezig was op oude treinstellen. “Daarna is de zaak gaan rollen en zijn we erachter gekomen dat er ook op andere locaties met Chroom-6 is gewerkt”, vertelt Mast.

Medewerkers

“Nu in Tilburg bekend is gemaakt dat de werklozen mogelijk in aanraking zijn gekomen met deze stof, krijgen we nieuwe meldingen. Dat heeft er mee te maken omdat er veel gesproken wordt over de symptomen zoals problemen aan de luchtwegen, jeuk, irritatie of wondjes aan het gehemelte of in de neus. Ze beginnen te vrezen dat er een verband is. Als je het niet herkent, dan leg je ook niet de associatie.”

Volgens Mast doet NedTrain zijn ‘stinkende best’ voor de medewerkers, maar gaat het ‘niet snel genoeg’. “Je moet zorgvuldigheid in acht nemen, maar tegelijkertijd ook dingen faciliteren. En dat gaat niet altijd goed.” FNV wil samen met NedTrain oud-werknemers benaderen via pensioenfondsen. “Je kan de mensen het beste preventief helpen en eventuele onzekerheid wegnemen door een test te doen.”

Chroom-6

Chroom-6 komt voor in verflagen van sommige oude treinen van NS of sommige onderdelen van treinen. Het werd door fabrikanten gebruikt vanwege de hechtende eigenschappen. Herhaalde of langdurige blootstelling aan Chroom-6 kan de huid overgevoelig maken, astma veroorzaken, beschadiging van de nieren leiden en zelfs kankerverwekkend zijn.

De gemeente Tilburg heeft een onafhankelijk informatiepunt ingericht bij het landelijke kennis- en dienstencentrum CAOP om vragen van werknemers en oud-werknemers te beantwoorden. Die lijst staat op de pagina chroom-6 van de gemeente.

Lees ook:

FNV wil Chroom-6 specialistenteam voor medewerkers NedTrain

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.