Trein in NS-kleuren

Alstom mag NS-Intercity’s gaan leveren

Treinfabrikant Alstom is de voorkeursaanbieder voor de levering van ongeveer tachtig nieuwe Intercity’s voor NS. Alstom was samen met Bombardier, Siemens en Stadler in de race en scoorde het beste op de gestelde criteria. De biedingen van de treinfabrikanten werden getoetst op betrouwbaarheid, investeringskosten, onderhoudbaarheid van de treinen, energie-efficiency, design van de trein voor reizigers en personeel, technische ondersteuning na aflevering en toelating van de trein.

De komende weken gaat de bezwaarperiode in. Als deze is verstreken, dan gaat NS met Alstom in onderhandelin om het contract in orde te maken. NS verwacht dat de overeenkomst in de zomer getekend kan worden, waarna de fabrikant het ontwerp definitief kan maken. Daarna start de fase van de productie, het testen en toelaten en de praktijkproeven.

Nieuwe Intercity’s

De nieuw aan te schaffen Intercity’s gaan op termijn een deel van de huidige Intercity-vloot van NS vervangen (ICM en IC Direct) en moeten vanaf 2021 gaan rijden. De door NS geselecteerde intercity is gebaseerd op een trein die al rijdt in meerdere landen.

Het gaat bij de aanbesteding om snelle en betrouwbare enkeldeks Intercity’s die een maximumsnelheid van 200 kilometer per uur kunnen bereiken. De voertuigen zijn zowel geschikt voor het conventionele spoor als de hogesnelheidslijn. De Intercity’s leveren 25.000 zitplaatsen op. In het contract zit de optie om in de toekomst meer treinen te bestellen.

Modernisering vloot

NS investeert meer dan 2,5 miljard in modernisering en uitbreiding van de vloot. In december 2016 stromen 58 nieuwe Sprinters in. Eind december 2017 volgen er daarop nog 118 nieuwe Sprinters. Daarnaast worden de komende jaren 81 VIRM-dubbeldekkers gemoderniseerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Alstom mag NS-Intercity’s gaan leveren | SpoorPro.nl
Trein in NS-kleuren

Alstom mag NS-Intercity’s gaan leveren

Treinfabrikant Alstom is de voorkeursaanbieder voor de levering van ongeveer tachtig nieuwe Intercity’s voor NS. Alstom was samen met Bombardier, Siemens en Stadler in de race en scoorde het beste op de gestelde criteria. De biedingen van de treinfabrikanten werden getoetst op betrouwbaarheid, investeringskosten, onderhoudbaarheid van de treinen, energie-efficiency, design van de trein voor reizigers en personeel, technische ondersteuning na aflevering en toelating van de trein.

De komende weken gaat de bezwaarperiode in. Als deze is verstreken, dan gaat NS met Alstom in onderhandelin om het contract in orde te maken. NS verwacht dat de overeenkomst in de zomer getekend kan worden, waarna de fabrikant het ontwerp definitief kan maken. Daarna start de fase van de productie, het testen en toelaten en de praktijkproeven.

Nieuwe Intercity’s

De nieuw aan te schaffen Intercity’s gaan op termijn een deel van de huidige Intercity-vloot van NS vervangen (ICM en IC Direct) en moeten vanaf 2021 gaan rijden. De door NS geselecteerde intercity is gebaseerd op een trein die al rijdt in meerdere landen.

Het gaat bij de aanbesteding om snelle en betrouwbare enkeldeks Intercity’s die een maximumsnelheid van 200 kilometer per uur kunnen bereiken. De voertuigen zijn zowel geschikt voor het conventionele spoor als de hogesnelheidslijn. De Intercity’s leveren 25.000 zitplaatsen op. In het contract zit de optie om in de toekomst meer treinen te bestellen.

Modernisering vloot

NS investeert meer dan 2,5 miljard in modernisering en uitbreiding van de vloot. In december 2016 stromen 58 nieuwe Sprinters in. Eind december 2017 volgen er daarop nog 118 nieuwe Sprinters. Daarnaast worden de komende jaren 81 VIRM-dubbeldekkers gemoderniseerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.