
‘Dodelijk treinongeluk door inschattingsfout kraanmachinist’
Het spoorongeluk in het Overijsselse Dalfsen waarbij dinsdagochtend één persoon om het leven kwam, is waarschijnlijk veroorzaakt door een inschattingsfout van de kraanmachinist. Dat heeft burgemeester Han Noten van Dalfsen dinsdagmiddag tijdens een persconferentie over het ongeval bekendgemaakt. Bij het ongeluk kwam de treinmachinist van Arriva om het leven en raakten zeven personen gewond.
De trein van Arriva botste dinsdagochtend rond negen uur tegen een hoogwerker op rupsbanden die het spoor over aan het steken was. Bij de botsing ontspoorde de trein en kwamen meerdere treinstellen op hun kant te liggen. Er zijn twee gewonden naar het ziekenhuis overgebracht, waaronder een medewerker van Arriva. Vijf lichtgewonden zijn ter plaatse behandeld.
Directeur Anne Hettinga van Arriva zegt ‘geschokt’ te zijn door het nieuws. “Onze gedachten gaan uit naar nabestaanden en collega’s. Dit is een klap voor het bedrijf en alle betrokkenen.” Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu meldt in een reactie dat haar ‘medeleven uitgaat naar alle slachtoffers en nabestaanden’.
Heftige botsing
Burgemeester Noten verklaarde dinsdagmiddag tijdens een persconferentie dat om “een hele heftige botsing” ging. “De trein was op volle snelheid. Het eerste beeld was verschrikkelijk. De hulpdiensten waren snel ter plaatse.” Uiteindelijk viel ‘het beeld’ volgens de burgemeester ‘mee’. Omdat het ongeluk na de spits gebeurde, zaten er maar vijftien passagiers in de trein.
De kraanmachinist is volgens Noten uit de hoogwerker met een hoogte van twee tot drie meter gesprongen. Er is een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart. “Het lijkt erop dat er een inschattingsfout is gemaakt”, aldus de burgemeester. Nader onderzoek zal dit nog moeten uitwijzen.
Foto: ANP
Onderzoek
Directeur Pier Eringa van ProRail stelde tijdens de persconferentie dat het eerst zaak is om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. “Het is een beveiligde overgang en de kraanwerker die bezig was met een privéklus. Het zal enige tijd duren voor de treinen weer kunnen rijden, want ook wij vinden het belangrijk dat er eerst onderzoek kan worden verricht.” Volgens Eringa zal het zeker een paar dagen duren voordat er weer treinverkeer mogelijk is. In het onderzoek wordt ook gekeken of de beveiliging goed heeft gewerkt.
De trein was ten tijde van het ongeluk op weg van Zwolle naar Emmen. De treinen tussen Zwolle en Emmen rijden ieder half uur en in de spits (tot 8.30 uur) ieder kwartier. De passagiers die zelf uit de trein wisten te komen werden opgevangen op een nabijgelegen boerderij. Inmiddels hebben de hulpdiensten de plek van het onderzoek verlaten. De Inspectie Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zijn dinsdag ter plaatse om onderzoek te doen.
Marieke van Gompel
Laatste update: 17.15 uur
Tamelijk voorbarig van de burgemeester om over een inschattingsfout te spreken. Er kan immers ook sprake zijn geweest van een andere oorzaak, zoals een technisch probleem. Zolang niets bewezen is, is iedereen onschuldig. Eerst maar ff de resultaten van het officiele onderzoek afwachten.
Deze keer ben ik het geheel met je eens.
Laat eerst ILT en de andere onderzoekers hun werk maar doen.
Vind de kop van dit artikel ook niet kunnen, temeer omdat spoorpro pretendeert een “vakblad voor railbedrijven” te zijn.Dit soort sensatiekoppen horen meer thuis bij de gewone media.
Mee eens, zie mijn blog “Volgende ramp gevolg van menselijke fout”: https://www.linkedin.com/pulse/volgende-ramp-gevolg-van-menselijke-fout-richard-van-der-weide?trk=pulse_spock-articles