V250, Fyra, AnsaldoBreda

Fyra-rapport: Alstom bood lager dan AnsaldoBreda

Alstom zat bij de eerste offertes voor de levering van een hogesnelheidstrein onder de vraagprijs van AnsaldoBreda. Dat blijkt uit het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar het Fyra-debacle. Lange tijd werd gedacht dat NS koos voor de goedkopere treinen van AnsaldoBreda, omdat er geen geld was voor treinen van een betere fabrikant. De commissie spreekt van “ernstige onregelmatigheden” in het aanbestedingsproces, waarin Alstom is benadeeld ten gunste van AnsaldoBreda.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

7 reacties op “Fyra-rapport: Alstom bood lager dan AnsaldoBreda”

Antoine Berben|29.10.15|11:55

Alweer lees ik enkel maar meer gronden om van de nieuwe bewindspersoon op dit departement te mogen verwachten dat deze radicaal gaat opruimen zowel bij NS, zijn bedrijfsonderdelen en al helemaal bij prutsrail die deze “eer” voor mij reeds veel eerder verdiend heeft.

De mensen die tot vertrek gedwongen moeten worden dienen vervangen te worden door mensen die denken vanuit het belang van de reiziger en dat belang ook onderkennen als het belang van en voor hun bedrijf waar ze ook maar zitten.

Peter Vandermark|29.10.15|12:05

Ongelofelijk, bijna Grieks! Hoe heeft dit zo ongemerkt plaats kunnen vinden, hield de staat geen oog op wat er met de belastingcenten werd uitgevreten? En wat wordt er nu gedaan met de mensen die hier verantwoordelijk voor waren?

Harry De Haan|29.10.15|12:22

Wow! Ik dacht tot nu toe in dit dossier dat technisch management het had verloren van inkoopmanagement, maar dit is geen inkoopmanagement, dit is gesjoemel*. En dat terwijl er in de infrabranche in Nederland zoveel kennis is op het gebied van inkoop en aanbestedingen. Zeker ook bij het ministerie van I&M én bij de NS!
Al met al meer dan beschamend!

* Hebben we in Nederland ook een sjoemelschandaal; tellen we weer mee;-)

Udo Vossen|29.10.15|13:16

Onbestaanbaar dit! Echt, uiterst bedroevend en vooral beschamend onprofessioneel. Maar ook jammer dat Mansveld moet vertrekken. Mogelijk wordt Juffrouw Sharon Dijksma haar opvolger. Wordt het daar beter van? Wat zou haar houdbaarheidsdatum zijn?

Lon Maenen|29.10.15|13:24

Het kàn bijna niet anders dan dat hier steekpenningen betaalt zijn. Ik was ooit Hoofd Inkoop van een ziekenhuis in Amsterdam. Heb dan ook ervaring in de aankoop van High-Tech apparatuur. Is uiteraard niet helemaal te vergelijken, maar toch. Wat hier allemaal gebeurt is, daar zakt mij de broek vanaf. Dit zijn geen domme fouten meer, dit stinkt! Een strafrechtelijk onderzoek is hier dan ook op zijn plaats!

Jan Reijnders|29.10.15|14:28

ik zat gisteren te kijken naar Ter Zake, een rubriek op de BRT. Daar zat de vroegere baas van de Belgische spoorwegen. Het heeft de Belgen niks gekost. Sterker nog, zij kregen een uitkering van enkele miljoenen van Ansaldo breda.

Henk Derksen|30.10.15|10:44

Een aantal beslissers zitten met gekenepen billen op de bank, een dergelijk beschamend optreden kan alleen als “”gunsten”” verleend zijn, grootschalig onderzoek dus.
Maar hoe zit het bij al die andere aanbestedingen wordt hier ook gerommeld?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fyra-rapport: Alstom bood lager dan AnsaldoBreda | SpoorPro.nl
V250, Fyra, AnsaldoBreda

Fyra-rapport: Alstom bood lager dan AnsaldoBreda

Alstom zat bij de eerste offertes voor de levering van een hogesnelheidstrein onder de vraagprijs van AnsaldoBreda. Dat blijkt uit het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar het Fyra-debacle. Lange tijd werd gedacht dat NS koos voor de goedkopere treinen van AnsaldoBreda, omdat er geen geld was voor treinen van een betere fabrikant. De commissie spreekt van “ernstige onregelmatigheden” in het aanbestedingsproces, waarin Alstom is benadeeld ten gunste van AnsaldoBreda.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

7 reacties op “Fyra-rapport: Alstom bood lager dan AnsaldoBreda”

Antoine Berben|29.10.15|11:55

Alweer lees ik enkel maar meer gronden om van de nieuwe bewindspersoon op dit departement te mogen verwachten dat deze radicaal gaat opruimen zowel bij NS, zijn bedrijfsonderdelen en al helemaal bij prutsrail die deze “eer” voor mij reeds veel eerder verdiend heeft.

De mensen die tot vertrek gedwongen moeten worden dienen vervangen te worden door mensen die denken vanuit het belang van de reiziger en dat belang ook onderkennen als het belang van en voor hun bedrijf waar ze ook maar zitten.

Peter Vandermark|29.10.15|12:05

Ongelofelijk, bijna Grieks! Hoe heeft dit zo ongemerkt plaats kunnen vinden, hield de staat geen oog op wat er met de belastingcenten werd uitgevreten? En wat wordt er nu gedaan met de mensen die hier verantwoordelijk voor waren?

Harry De Haan|29.10.15|12:22

Wow! Ik dacht tot nu toe in dit dossier dat technisch management het had verloren van inkoopmanagement, maar dit is geen inkoopmanagement, dit is gesjoemel*. En dat terwijl er in de infrabranche in Nederland zoveel kennis is op het gebied van inkoop en aanbestedingen. Zeker ook bij het ministerie van I&M én bij de NS!
Al met al meer dan beschamend!

* Hebben we in Nederland ook een sjoemelschandaal; tellen we weer mee;-)

Udo Vossen|29.10.15|13:16

Onbestaanbaar dit! Echt, uiterst bedroevend en vooral beschamend onprofessioneel. Maar ook jammer dat Mansveld moet vertrekken. Mogelijk wordt Juffrouw Sharon Dijksma haar opvolger. Wordt het daar beter van? Wat zou haar houdbaarheidsdatum zijn?

Lon Maenen|29.10.15|13:24

Het kàn bijna niet anders dan dat hier steekpenningen betaalt zijn. Ik was ooit Hoofd Inkoop van een ziekenhuis in Amsterdam. Heb dan ook ervaring in de aankoop van High-Tech apparatuur. Is uiteraard niet helemaal te vergelijken, maar toch. Wat hier allemaal gebeurt is, daar zakt mij de broek vanaf. Dit zijn geen domme fouten meer, dit stinkt! Een strafrechtelijk onderzoek is hier dan ook op zijn plaats!

Jan Reijnders|29.10.15|14:28

ik zat gisteren te kijken naar Ter Zake, een rubriek op de BRT. Daar zat de vroegere baas van de Belgische spoorwegen. Het heeft de Belgen niks gekost. Sterker nog, zij kregen een uitkering van enkele miljoenen van Ansaldo breda.

Henk Derksen|30.10.15|10:44

Een aantal beslissers zitten met gekenepen billen op de bank, een dergelijk beschamend optreden kan alleen als “”gunsten”” verleend zijn, grootschalig onderzoek dus.
Maar hoe zit het bij al die andere aanbestedingen wordt hier ook gerommeld?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.