Blokkendoos, historische trein,

Historische treinritten tussen Amsterdam en Haarlem voor spoorjubileum

De Blokkendoos, de Arend, de Rode Duivel en de Hondekop. Dit zijn enkele namen van karakteristieke, historische treinen die zaterdag tussen Amsterdam en Haarlem zullen rijden. Deze jubileumritten worden gereden omdat op deze dag het Nederlandse spoor 175 jaar bestaat. Reizigers kunnen de eerste treinreis van Nederland opnieuw meemaken.

De ritten in de historische treinen van het Spoorwegmuseum vinden zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur plaats. Grootste blikvanger op deze dag is de zogenaamde Blokkendoos, een elektrische trein uit het jaar 1927. Reizigers die verzekerd willen zijn van een plaatsje, kunnen deze reserveren via www.175jaarspoor.nl. In Haarlem kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 16.00 uur de open dag van de werkplaats van NedTrain bezoeken.

Materieel

Reizigers kunnen zaterdag ook een ritje maken met de Rode Duivel uit 1960, de Blauwe Rijtuigen uit de jaren ‘50 en de Hondenkop uit de jaren ‘50. De Groene Trein maakt zijn eerste rit vanaf Amsterdam Centraal, spoor 1. Dit voertuig staat symbool voor de overgang naar duurzame stroom en is ontworpen door de winnaars van een ontwerpwedstrijd. Station Haarlem Spaarnwoude is een goede plek om de treinen te zien rijden en te fotograferen.

Stoomlocomotief De Arend wordt speciaal voor de verjaardag van Het Spoorwegmuseum naar het Amsterdamse Stationsplein getransporteerd. Deze speelt de hoofdrol in een verrassing die de gezamenlijke Nederlandse spoorbedrijven voor de reizigers in petto hebben.

175 jaar spoor

De eerste trein vertrok op 20 september 1839 uit Amsterdam naar Haarlem. Inmiddels ligt er 7000 kilometer spoor in ons land en maken reizigers dagelijks 1,1 miljoen treinritten. Miljoenen reizigers gebruiken iedere dag de regionale en lokale spoornetten (trein, lightrail, tram en metro) en tonnen goederen vinden via het spoor hun plek van bestemming. De verjaardag van 175 jaar spoor wordt georganiseerd namens meer dan zestig bedrijven uit de spoorsector.

Historische treinen, dienstregeling, 175 jaar Spoor

Klik hier voor een grotere afbeelding.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.