Hybride locomotief, Alstom

Alstom accepteert bod van General Electric

Alstom heeft het miljardenbod van het Amerikaanse General Electric (GE) op zijn energiedivisie geaccepteerd. De treinendivisie van Alstom wordt versterkt met de spoorwegsignaleringsactiviteiten van GE. Dat maakte het Franse bedrijf zaterdag bekend. Siemens en Mitsubishi Heavy Industries, die ook een bod hadden uitgebracht, vissen hiermee achter het net. GE bood 12,35 miljard euro voor de energietak van Alstom.

De Franse regering sprak zich eerder in het voordeel uit van GE. President François Hollande meldde zaterdag nog wel dat het eindstandpunt van de Franse regering nog afhangt van afspraken tussen Parijs en Alstom-aandeelhouder Bouygues. Voorwaarde van de Franse regering is dat het een belang van twintig procent krijgt in Alstom. Daarmee zou de Franse regering de grootste aandeelhouder worden, zo meldt dagblad De Morgen.

Activiteiten

General Electric koopt de onderdelen van Alstom die turbines maken voor kolen- en gascentrales. Daarnaast worden de nucleaire activiteiten ondergebracht in een joint venture met elk een deelname van 50 procent. Dergelijke samenwerkingen worden ook opgetuigd voor de productie van duurzame energie en ten aanzien van het elektriciteitsnetwerk.

Naast zijn energieactiviteiten is Alstom vooral bekend als de producent van de TGV-treinen. Die divisie wordt versterkt via de aankoop door Alstom van de spoorwegsignaleringsactiviteiten van GE.

Overname

De overnamepoging van GE stuitte lang op zwaar verzet van de Franse overheid, die in eerste instantie meer zag in een samensmelting van de energie- en transportdivisies van Alstom en Siemens. Deskundigen oordeelden echter dat de opzet van het bod van Siemens en MHI te complex was. GE verwacht alle transacties in 2015 af te ronden.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.