winter op het spoor

Winter veroorzaakt nog weinig overlast op het spoor

Hoewel de ochtendspits ondanks het heftige winterweer zonder al te veel problemen verliep op het spoor, blijft het ook de rest van de dag nog spannend. “Het spoor blijft kwetsbaar voor sneeuw en vorst”, aldus een woordvoerder van ProRail.

“We blijven op volle oorlogssterkte.” Zo heeft VolkerRail in opdracht van spoorbeheerder ProRail rond Utrecht zestig man paraat om eventuele problemen op het spoor te verhelpen. Ook elders in het land staan spoorwerkers stand-by. Ernstige verstoringen zijn er tot het middaguur niet geweest. Alleen had het treinverkeer op een aantal plekken last van wisselstoringen die waarschijnlijk samenhingen met het winterweer.

Wegsleepdienst

Behalve extra sneeuw- en storingsploegen houdt ProRail ook hulplocomotieven paraat om eventueel gestrande treinen weg te kunnen slepen. DB Schenker is na een aanbesteding eerder dit jaar geselecteerd om die wegsleepdienst voor ProRail uit te voeren. Deze dienst kreeg pas aan het einde van de ochtend de eerste melding in de buurt van Amsterdam. “De machinist vertelde me dat het vooral veel wachten is, en daar moeten we natuurlijk blij mee zijn”, zegt Jelle Rebbers van DB Schenker. “ProRail spant zich enorm in om alles in goede banen te leiden.”

De goederentreinen van DB Schenker hebben tot nu toe geen last van het winterweer, meldt Rebbers. “Op dit moment loopt het allemaal.”  Gisteren heeft het bedrijf door door het winterse weer wel wat problemen ondervonden. Zo kon het bedrijf door een wisselstoring de staalindustrie in Beverwijk enige tijd niet bereiken. Ook in de regio Rotterdam was er korte tijd een onderbreking.

Betuweroute

Ook op de Betuweroute, de goederenspoorlijn, rijden de treinen zonder noemenswaardige problemen. “We hebben onze maatregelen genomen en tot dusver zijn die afdoende geweest”, zo meldt woordvoerster Ezra Drost van Keyrail, de exploitant van de Betuweroute. Zo heeft Keyrail onder meer een aantal sneeuwploegen paraat om snel in te kunnen springen bij problemen op het spoor.

De NS rijdt de hele vrijdag met een aangepaste dienstregeling. Er rijden minder treinen in het Randstad-gebied. Ook zaterdag hanteert de NS uit voorzorg nog een aangepaste dienstregeling in deze regio vanwege de verwachte strenge vorst.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.