Werkplaats, Strukton, Arriva, Zutphen

Strukton Rail en Arriva openen nieuwe werkplaats (video)

VIDEO – Strukton Rail en Arriva hebben deze maand een nieuwe werkplaats voor reizigers- en werktreinen in Zutphen geopend. De nieuwe werkplaats heeft vijf sporen en moderne voorzieningen. Strukton Rail gebruikt daarvan drie sporen voor onder meer onderhoud van spoormachines en locomotieven. Daarnaast bouwt het bedrijf treinbeveiligingssystemen in en reviseert treinmaterieel en overige spoorsystemen.

Strukton Rail levert producten en diensten voor elektrische systemen in treinen, die voor een deel in Zutphen worden ingebouwd.

Eigen investeringen

Directeur Aike Schoots van Strukton Rail: “Voor de spoorbranche is het bijzonder om te zien dat particuliere bedrijven met eigen investeringen in treinen investeren en daarmee in concurrentie een beter product voor de reiziger neerzetten.”

Strukton Rail had al een treinenwerkplaats in Zutphen, maar deze werkplaats was te klein geworden voor de steeds grotere machines. Schoots: “In deze nieuwe werkplaats kunnen we treinen ook onderhouden in tijden dat het sneeuwt of dat er andere problemen zijn.” 

Het spoor in Zutphen sluit goed aan op de landelijke spooraders en ook het internationale spoor.

Aanleg

Strukton Bouw heeft de werkplaats gebouwd en de inrichting van het terrein verzorgd. Strukton Rail heeft het emplacement en het spoor in de werkplaats aangelegd.

Ariva gebruikt de andere twee sporen voor het onderhoud van de 38 treinen van de Vechtdallijnen en de regio Achterhoek Rivierenland. 

Het bedrijf gaat hiermee de concurrentie aan met onderhoudsbedrijf NedTrain van de NS.

Evolutie

Directeur Anne Hettinga van Arriva: “Ik denk dat deze samenwerking de volgende stap is in de hele evolutie die binnen de ov-sector plaatsvindt. Twaalf jaar geleden en al die jaren daarvoor werd al onderhoud alleen door NedTrain gedaan zonder concurrentie.”

Arriva was jaren geleden de eerste partij die het onderhoud bij een andere partij onderbracht. Het vervoersbedrijf deed dat bij onderhoudsbedrijf Voith. Arriva gaat nu zelf de treinen onderhouden. 

Hettinga: “We verwachten dat we dit tegen minstens hetzelfde kwaliteits- en veiligheidsniveau kunnen doen voor nog scherpere prijzen. Dit is een mooi resultaat van marktwerking.”

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.