RET

Met vallen en opstaan reist de RET in roerige tijden van halte naar halte

Het tramnetwerk van Rotterdam gaat flink op de schop. Op sommige plaatsen gaan meer trams rijden, op andere plaatsen vervallen juist tramhaltes en tramlijnen. Rick Keus / RET

Vorig jaar vierde de RET – na een bewogen coronaperiode – haar 95-jarig jubileum. Natuurlijk werd er een bescheiden feestje gevierd, maar de Rotterdamse vervoerder worstelt zich met vallen en opstaan door deze tijd heen. De metro naar Hoek van Holland Strand mag dan eindelijk naar tevredenheid rijden, maar ondertussen is de energierekening van het bedrijf met tientallen miljoenen gestegen. Ook staat het tramnetwerk onder druk en slinkt de toegekende subsidie vanuit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

6 reacties op “Met vallen en opstaan reist de RET in roerige tijden van halte naar halte”

A C F Sierts|07.07.23|12:15

Is dit een advertorial oftewel een (deels) gesponsord bericht ? Daar lijkt het nl wel op.

Illya Vaes|07.07.23|14:26

En wat is de gemiddelde snelheid van de vervangende bus in die smalle straat? 14 km/h?
En hoeveel procent reizigers loopt dan weg.
Wat een cijfernavelstarende doelstelling zeg. En dan hebben we het er nog niet eens over dat de RET telkens als er wel geld is, weer keihard “METRO” roept en weer een paar kilometer tunnel maakt waar voor hetzelfde geld het complete tramnet opgewaardeerd en uitgebreid kon worden.
Eigen schuld dikke bult, in goed Rotterdams. Alleen zijn de klanten de l*l.

A C F Sierts|07.07.23|19:57

@ Illya : dit is nou typisch spreadsheetmanagement: niet de klantwens en klantkeuze staat centraal (en daarmee de harde inkomsten van het vervoersbedrijf!), maar de ambtelijk-politieke beeldvorming. Tram geldt als te duur, dus minder tram. Metro is veel rendabeler, dus meer metro. Verander tram in regiospoor, metro in Intercity, en MRDH in Min V&W, en je ziet de gelijkenis met het eerdere OV-slagveld: weg met die onrendabele lijnen. Niet de klant, maar de politieke beeldvorming staat centraal

A C F Sierts|07.07.23|20:03

Overigens moet de RET wel effe enorm gecomplimenteerd én gefeliciteerd worden in haar inzet om het energieverbruik stevig te verminderen dmv hergebruik en teruglevering van remenergie. Daar kunnen NS, ProRail en het Ministerie nog wat van leren

Nan Swager|10.07.23|15:32

Als (vrijwillig) trambestuurder in Rotterdam en ex ontwerper railverkeerssystemen zie ik heel veel situaties waarin veel energiezuiniger gereden kan worden met de tram.
Bij de meeste verkeerslichtinstallaties moeten de trams eerst volledig afremmen alvorens toestemming komt om door te rijden. In slechts een enkel geval is dit werkelijk nodig tbv. de verkeerscyclus. In verreweg de meeste gevallen kan door een betere afstelling heel veel remmen en optrekken worden vermeden.

H. Engelbert|14.07.23|11:04

De RET direkteur is pro metro, de tram is een ondergeschoven kindje. Door opheffen haltes en frekwentie verlagingen zijn klanten weggejaagd, daardoor minder inkomsten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Met vallen en opstaan reist de RET in roerige tijden van halte naar halte | SpoorPro.nl
RET

Met vallen en opstaan reist de RET in roerige tijden van halte naar halte

Het tramnetwerk van Rotterdam gaat flink op de schop. Op sommige plaatsen gaan meer trams rijden, op andere plaatsen vervallen juist tramhaltes en tramlijnen. Rick Keus / RET

Vorig jaar vierde de RET – na een bewogen coronaperiode – haar 95-jarig jubileum. Natuurlijk werd er een bescheiden feestje gevierd, maar de Rotterdamse vervoerder worstelt zich met vallen en opstaan door deze tijd heen. De metro naar Hoek van Holland Strand mag dan eindelijk naar tevredenheid rijden, maar ondertussen is de energierekening van het bedrijf met tientallen miljoenen gestegen. Ook staat het tramnetwerk onder druk en slinkt de toegekende subsidie vanuit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

6 reacties op “Met vallen en opstaan reist de RET in roerige tijden van halte naar halte”

A C F Sierts|07.07.23|12:15

Is dit een advertorial oftewel een (deels) gesponsord bericht ? Daar lijkt het nl wel op.

Illya Vaes|07.07.23|14:26

En wat is de gemiddelde snelheid van de vervangende bus in die smalle straat? 14 km/h?
En hoeveel procent reizigers loopt dan weg.
Wat een cijfernavelstarende doelstelling zeg. En dan hebben we het er nog niet eens over dat de RET telkens als er wel geld is, weer keihard “METRO” roept en weer een paar kilometer tunnel maakt waar voor hetzelfde geld het complete tramnet opgewaardeerd en uitgebreid kon worden.
Eigen schuld dikke bult, in goed Rotterdams. Alleen zijn de klanten de l*l.

A C F Sierts|07.07.23|19:57

@ Illya : dit is nou typisch spreadsheetmanagement: niet de klantwens en klantkeuze staat centraal (en daarmee de harde inkomsten van het vervoersbedrijf!), maar de ambtelijk-politieke beeldvorming. Tram geldt als te duur, dus minder tram. Metro is veel rendabeler, dus meer metro. Verander tram in regiospoor, metro in Intercity, en MRDH in Min V&W, en je ziet de gelijkenis met het eerdere OV-slagveld: weg met die onrendabele lijnen. Niet de klant, maar de politieke beeldvorming staat centraal

A C F Sierts|07.07.23|20:03

Overigens moet de RET wel effe enorm gecomplimenteerd én gefeliciteerd worden in haar inzet om het energieverbruik stevig te verminderen dmv hergebruik en teruglevering van remenergie. Daar kunnen NS, ProRail en het Ministerie nog wat van leren

Nan Swager|10.07.23|15:32

Als (vrijwillig) trambestuurder in Rotterdam en ex ontwerper railverkeerssystemen zie ik heel veel situaties waarin veel energiezuiniger gereden kan worden met de tram.
Bij de meeste verkeerslichtinstallaties moeten de trams eerst volledig afremmen alvorens toestemming komt om door te rijden. In slechts een enkel geval is dit werkelijk nodig tbv. de verkeerscyclus. In verreweg de meeste gevallen kan door een betere afstelling heel veel remmen en optrekken worden vermeden.

H. Engelbert|14.07.23|11:04

De RET direkteur is pro metro, de tram is een ondergeschoven kindje. Door opheffen haltes en frekwentie verlagingen zijn klanten weggejaagd, daardoor minder inkomsten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.