Een ICE-hogesnelheidstrein op Utrecht Centraal

Kamervragen over bomvolle ICE’s die Arnhem Centraal overslaan

Foto: Marieke van Gompel

GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht heeft Kamervragen gesteld aan minister Sigrid Kaag (D66) van Financiën over ICE-treinen die station Arnhem Centraal overslaan omdat ze afgeladen vol zitten met passagiers. Daardoor is er vaak geen plek meer voor reizigers uit Arnhem om op de trein te stappen en raast de trein het station voorbij.

Het kwam de afgelopen maanden meermaals voor dat de ICE met eindbestemming Bazel of Frankfurt vanwege de drukte in de trein niet kon stappen op station Arnhem Centraal. De Gelderlander schrijft dat GroenLinks vindt dat het voorbijrijden van de ICE’s “enorm slecht voor het draagvlak van treinreizen” is.

Aandringen op maatregelen bij NS

Bouchallikht wil nu van minister Kaag bij de NS aandringt om maatregelen te nemen “om de betrouwbaarheid en capaciteit van internationaal treinverkeer te verbeteren”. Volgens NS zijn er echter deels al maatregelen genomen. Het is bijvoorbeeld momenteel niet meer toegestaan om de ICE’s te gebruiken voor nationaal reisverkeer.

9-euro ticket

De NS zegt tevens dat de drukte in de treinen ook gedeeltelijk te maken heeft met de populaire 9-euro tickets. Omdat met de 9-euro tickets de regionale treinen in Duitsland bomvol zitten, maakten reizigers soms noodgedwongen gebruik van de ICE’s, die daardoor ook weer overvol raakten. Overigens heeft het 9-euro ticket -dat vele miljoenen keren is verkocht- er amper voor gezorgd dat de Duitsers de auto lieten staan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

2 reacties op “Kamervragen over bomvolle ICE’s die Arnhem Centraal overslaan”

Kees Boer|29.08.22|16:34

Het is mij opgevallen dat de ICE vanaf Keulenal vol zit en zelfs enkele coupes waren afgesloten lijkt er op dat ze de reizigers bewust laten staan ; beschamend gewoon voor zo’n hoogwaardige trein en ook dat deze wel eens zonder aankondiging ter plekke dat deze van Bahnhof Deutz vertrekt i.p.v. Hbf
Het lijkt gewoon alof je een nummer ben !

Illya Vaes|02.09.22|11:11

Uit de Eurailpress Newsletter:
Nicht nur die Popularität des bundesweit gültigen Tickets ist ungebrochen. Auch positive Klimaeffekte seien nachweisbar. Drei Monate 9-Euro-Ticket haben auf Grundlage der verlagerten Fahrten rund 1,8 Mio. Tonnen CO2 eingespart. Denn 10 % der Fahrten mit dem Ticket haben laut der Untersuchung eine Fahrt ersetzt, die sonst mit dem Pkw unternommen worden wäre.
Toch mooi neveneffect waar het niet voor bedoeld was (nl om ook treinreizigers lastenverlichting te geven).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.