Rutte en De Jonge over strengere coronamaatregelen, foto: ANP

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet

Foto: ANP, voor éénmalig gebruik!

Het kabinet heeft vrijdag nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt die op zondag om 05.00 uur ingaan en tot en met 18 december gelden. Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis’, wat betekent dat er nog minder mensen met de trein, tram en metro zullen reizen. Hieronder een overzicht van alle maatregelen.

Voor iedereen geldt het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Amateursport, zoals wedstrijden en trainingen, zijn, tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters en professionele kunst- en cultuurbeoefening mogen wel actief zijn na 17.00 uur, maar er is geen publiek welkom. De 1,5 meter afstandplicht geldt voor alle volwassen vanaf 18 jaar.

Alleen essentiële winkels blijven open tot 20.00 uur

Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen blijven open tot 20.00 uur. Essentiële dienstverlening, zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen, houden normale openingstijden.

1,5 meter afstand houden en een mondkapje worden verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt, zoals in de horeca, bioscopen en theaters. Daardoor kunnen er minder mensen binnen zijn. 1,5 meter afstand en een mondkapje worden verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Daardoor kunnen er minder mensen worden toegelaten.

Advies over ontvangst bezoek

Er wordt verder geadviseerd om een zelftest te doen bij het bezoek aan anderen of ontvangst van bezoek thuis. Ook is voorzichtigheid geboden bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.

Deze nieuwe maatregelen komen boven op de adviezen en regels die nu al voor iedereen gelden, zoals het dringende advies om thuis niet meer dan vier gasten per dag te ontvangen, de mondkapjesplicht in publieke ruimtes zoals stations, luchthavens, treinen en het vliegtuig. Ook geldt al de regel dat er geen publiek bij sport aanwezig mag zijn, een maximale groepsgrootte van 1250 mensen in grote zalen en de inzet van het coronatoegangsbewijs en vaste zitplaats in de horeca en de cultuursector.

Het onderwijs blijft open, maar er komen wel looproutes in de scholen, mondkapjes in de gang voor leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs. En regelmatige zelftesten voor docenten en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snotneus moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.

Steunpakket voor bedrijven wordt uitgebreid

Het kabinet breidt het steunpakket voor bedrijven fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten.

Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een boosterprik. Defensie gaat met 750 medewerkers en studenten van MBO tot universiteit helpen bij het vaccineren. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat sneller van start. Vanaf volgende week in plaats van januari.

Op dinsdag 14 december bekijkt het kabinet wat het effect is geweest van de maatregelen en wat er verder moet gebeuren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.