Hans de Boer, oud-topman van VNO-NCW, foto: ANP

Voormalig werkgeversvoorman Hans de Boer plotseling overleden

Voormalig topman Hans de Boer van VNO-NCW is maandag op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. De Boer was sinds 2014 voorzitter van werkgeverskoepel VNO-NCW en droeg in september het stokje over aan Ingrid Thijssen. Die zou hem eigenlijk in het voorjaar al opvolgen, maar vanwege de coronacrisis bleef De Boer enkele maanden langer aan.

De Boer heeft zich onder meer hard gemaakt voor investeringen in de (spoor)infrastructuur en riep het kabinet meerdere malen op om lef te tonen en grote infrastructurele projecten met nieuwe private financieringsstructuren te financieren. Hij steunde in 2019 de plannen van de Mobiliteitsalliantie voor een Deltaplan met daarin onder meer spoorprojecten die de Nederlandse economie stimuleren.

Inmiddels is een deel van deze plannen opgenomen als kanshebber voor het Nationaal Groeifonds. “De energietransitie, infrastructuur en kennisontwikkeling konden niet verder zonder extra publieke investeringen”, aldus De Boer. Volgens hem kan met het fonds onder meer de basis worden gelegd voor een nieuwe waterstofinfrastructuur en hoogwaardig openbaar vervoer.

Ook omarmde de topman plannen voor de Lelylijn tussen Lelystad en Groningen dat voorlopig niet wordt opgenomen in de lijst van het Groeifonds. Volgens hem heeft de Lelylijn “heel veel voordelen voor heel Nederland en kan fungeren als een soort Noord-Zuidlijn op nationale schaal”. De Boer gaf aan dat de nieuwe lijn een belangrijke impuls is voor de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de economie van Nederland.

Reacties in Den Haag

In politiek Den Haag werd maandag geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van Hans de Boer. Premier Mark Rutte noemt De Boer “een dierbare vriend met een echt ondernemershart, die zich vol overgave en energie inzette voor het Nederlandse bedrijfsleven. We gaan hem enorm missen.”

Minister Wopke Hoekstra van Financiën is “geschokt en bedroefd” door het “veel te vroege” overlijden van De Boer. “We verliezen iemand die zich met grote betrokkenheid en passie inzette voor een beter Nederland”, aldus Hoekstra. “Ik wens zijn familie en nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.”

Coronasteunpakketten

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken zat de afgelopen jaren ook vaak met de Boer om tafel, niet alleen over de coronasteunpakketten maar ook over het zwaarbevochten pensioenakkoord. “Ik kende Hans als een humorvolle, markante en eigenzinnige persoonlijkheid. Ik heb altijd prettig met hem samengewerkt; ondanks verschillende standpunten verloor hij het algemeen belang nooit uit het oog.” Lodewijk Asscher, die in het vorige kabinet als minister van Sociale Zaken veel met De Boer te maken had, noemt het “verschrikkelijk nieuws. Hans was energiek, had het hart op de tong en was zeer oprecht betrokken”, aldus Asscher.

D66-voorman Rob Jetten denkt “met plezier terug aan onze stevige gesprekken en humorvolle ontmoetingen. Een pittige discussie werd steevast afgesloten met een gulle lach”. Volgens Gert-Jan Segers van de ChristenUnie was De Boer “een kleurrijke voorman van de werkgevers die bij veel recente akkoorden betrokken is geweest”. Het is “tragisch dat zo snel na de beëindiging van z’n loopbaan het definitieve afscheid volgde”.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.