Marjan Rintel, NS

Marjan Rintel volgt Roger van Boxtel op als president directeur NS

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben in Marjan Rintel een nieuwe president-directeur gevonden. Ze volgt per 1 oktober Roger van Boxtel op als topbestuurder van de spoorvervoerder. Rintel is nu nog operationeel directeur bij het bedrijf.

Gerard van de Aast, voorzitter van de raad van commissarissen van NS, noemt het een voordeel dat Rintel als aanstaande topbestuurder de NS “tot in de haarvaten” kent. Ze werkt sinds 2014 bij de NS, waar ze al lid is van de raad van bestuur. Zij is op dit moment nog de eindverantwoordelijke voor de operationele kant van alle vervoers- en onderhoudsactiviteiten van de NS.

Timo Hughes

Over Van Boxtel was bekend dat zijn termijn als topman van de NS in augustus zou aflopen, na een verlenging van zijn aanstelling met één jaar. Volgens de NS is onder zijn leiding de rust in de leiding van het bedrijf teruggekeerd. De voormalige D66-politicus trad in de zomer van 2015 aan nadat Timo Huges als president-directeur het veld moest ruimen wegens onregelmatigheden bij de aanbesteding rond openbaar vervoer in Limburg.

“Met groot plezier mocht ik de afgelopen 5 jaar aanvoerder zijn van het geelblauwe NS-team”, zegt Roger van Boxtel. “Een oer-Hollands bedrijf met gemotiveerde en betrokken medewerkers. Ik ben onder de indruk van de resultaten die geboekt zijn op onze stations, in de treinen en in de werkplaatsen. En dit alles voor onze reizigers. Dank voor het vertrouwen dat ik van iedereen kreeg. Vol overtuiging draag ik de sleutel van de dagelijkse leiding over aan Marjan Rintel. Ik ben héél blij met deze interne benoeming van de eerste vrouwelijke president-directeur van NS”.

Corona-maatregelen

Rintel treedt aan op een moeilijk moment voor de NS. Door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus, waarbij nog altijd veel werknemers thuis blijven werken, vervoert het openbaar vervoersbedrijf veel minder passagiers. In een eerdere schatting gaf de NS te kennen dat het aantal treinreizigers pas in 2025 weer terug zal zijn op het oude niveau.

“Ik realiseer me dat we door de huidige crisis in hele andere tijden zitten”, zegt Rintel. “Dat motiveert mij extra om te werken met energie en passie aan de grote maatschappelijk bijdrage die NS voor Nederland levert. We staan voor grote uitdagingen op het gebied van onder andere mobiliteit, woningbouw, duurzaamheid en leefbaarheid. Ik kijk ernaar uit om in de rol van president-directeur samen met mijn NS collega’s een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze vraagstukken.”

Bonus

Vanwege de coronacrisis ziet Rintel af van het bonusgedeelte van haar salaris, iets wat ze in haar eerdere functie ook al deed. Ook andere leden van de raad van bestuur doen vrijwillig afstand van hun variabele beloningen. De NS maakte verder bekend dat Bert Groenewegen is herbenoemd tot financieel directeur van de NS. Die benoeming geldt voor een termijn van vier jaar.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Marjan Rintel volgt Roger van Boxtel op als president directeur NS | SpoorPro.nl
Marjan Rintel, NS

Marjan Rintel volgt Roger van Boxtel op als president directeur NS

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben in Marjan Rintel een nieuwe president-directeur gevonden. Ze volgt per 1 oktober Roger van Boxtel op als topbestuurder van de spoorvervoerder. Rintel is nu nog operationeel directeur bij het bedrijf.

Gerard van de Aast, voorzitter van de raad van commissarissen van NS, noemt het een voordeel dat Rintel als aanstaande topbestuurder de NS “tot in de haarvaten” kent. Ze werkt sinds 2014 bij de NS, waar ze al lid is van de raad van bestuur. Zij is op dit moment nog de eindverantwoordelijke voor de operationele kant van alle vervoers- en onderhoudsactiviteiten van de NS.

Timo Hughes

Over Van Boxtel was bekend dat zijn termijn als topman van de NS in augustus zou aflopen, na een verlenging van zijn aanstelling met één jaar. Volgens de NS is onder zijn leiding de rust in de leiding van het bedrijf teruggekeerd. De voormalige D66-politicus trad in de zomer van 2015 aan nadat Timo Huges als president-directeur het veld moest ruimen wegens onregelmatigheden bij de aanbesteding rond openbaar vervoer in Limburg.

“Met groot plezier mocht ik de afgelopen 5 jaar aanvoerder zijn van het geelblauwe NS-team”, zegt Roger van Boxtel. “Een oer-Hollands bedrijf met gemotiveerde en betrokken medewerkers. Ik ben onder de indruk van de resultaten die geboekt zijn op onze stations, in de treinen en in de werkplaatsen. En dit alles voor onze reizigers. Dank voor het vertrouwen dat ik van iedereen kreeg. Vol overtuiging draag ik de sleutel van de dagelijkse leiding over aan Marjan Rintel. Ik ben héél blij met deze interne benoeming van de eerste vrouwelijke president-directeur van NS”.

Corona-maatregelen

Rintel treedt aan op een moeilijk moment voor de NS. Door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus, waarbij nog altijd veel werknemers thuis blijven werken, vervoert het openbaar vervoersbedrijf veel minder passagiers. In een eerdere schatting gaf de NS te kennen dat het aantal treinreizigers pas in 2025 weer terug zal zijn op het oude niveau.

“Ik realiseer me dat we door de huidige crisis in hele andere tijden zitten”, zegt Rintel. “Dat motiveert mij extra om te werken met energie en passie aan de grote maatschappelijk bijdrage die NS voor Nederland levert. We staan voor grote uitdagingen op het gebied van onder andere mobiliteit, woningbouw, duurzaamheid en leefbaarheid. Ik kijk ernaar uit om in de rol van president-directeur samen met mijn NS collega’s een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze vraagstukken.”

Bonus

Vanwege de coronacrisis ziet Rintel af van het bonusgedeelte van haar salaris, iets wat ze in haar eerdere functie ook al deed. Ook andere leden van de raad van bestuur doen vrijwillig afstand van hun variabele beloningen. De NS maakte verder bekend dat Bert Groenewegen is herbenoemd tot financieel directeur van de NS. Die benoeming geldt voor een termijn van vier jaar.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.