Stientje van veldhoven D66, foto: Bart Rietveld/Wikimedia Commons

Stientje van Veldhoven wordt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Stientje van Veldhoven van D66 gaat Sharon Dijksma opvolgen als staatssecretaris bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat in het nieuwe kabinet wordt omgedoopt tot Infrastructuur en Waterstaat. Van Veldhoven wordt verantwoordelijk voor het spoordossier. Vorige week werd bekend dat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) minister wordt op het departement. De nieuwe bewindslieden worden vandaag verwelkomd op het ministerie in Den Haag.

Van Veldhoven (1973) heeft als Tweede Kamerlid al vijf jaar lang spoor in haar portefeuille. Ze is sinds juni 2010 lid van de Tweede Kamer voor D66. In 2011 en 2012 is zij uitgeroepen tot groenste politicus van het jaar. In 2014 werd ze verkozen tot het duurzaamste Tweede Kamerlid. Volgens Pechtold was Van Veldhoven jarenlang de “duurzame terriër van de Tweede Kamerfractie” en ligt er mede door haar toedoen “het groenste regeerakkoord ooit”.

Felicitatie van Sharon Dijksma aan Stientje van Veldhoven op Twitter

Minister

Het spoorbeleid van de overheid valt onder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waar staatssecretaris Dijksma zich in het kabinet Rutte II voornamelijk mee bezighield. Uit de portefeuilleverdeling van het kabinet Rutte III blijkt dat Van Veldhoven onder meer de verantwoordelijkheid krijgt over de dossiers spoor, OV en milieu.

Vorige week werd al bekend dat Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) minister van Infrastructuur en Waterstaat wordt. Zij krijgt weginfrastructuur, water, scheepvaart en luchtvaart in haar portefeuille. Van Nieuwenhuizen zit sinds 1 juli 2014 voor de VVD in het Europees Parlement en was als gedeputeerde voor de provincie Brabant onder meer verantwoordelijk voor de portefeuilles Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening en Havenschap Moerdijk.

Update: Donderdag 11.37 uur

Lees ook:

‘Cora van Nieuwenhuizen wordt minister van IenM’

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.