Modulaire en circulaire gebouwen

Prototype modulair en circulair railgebonden gebouw gepresenteerd

Een eerste prototype van een modulair en circulair railgebonden gebouw is in Utrecht gepresenteerd. Het technische prototype werd ontwikkeld door ProRail. De gebouwen worden straks opgebouwd uit verschillende modules, die als zijnde legostenen aan elkaar worden gekoppeld.

Met het technische prototype kan straks als er een onderdeel van een railgebonden gebouw vervangen moet worden, de focus komen te liggen op alleen het te vervangen onderdeel. Hierdoor hoeft er niet meer een volledig bouwwerk te worden vervangen.

Robuust, hufterproof en duurzaam

Stijn Debets, systeemspecialist Railgebonden Gebouwen bij ProRail, vertelt: “Het simpele principe van legoblokken stapelen vormt de basis van onze nieuwe railgebonden gebouwen. De blokken zijn gemaakt van duurzame, circulaire en biobased materialen en zijn dus herbruikbaar en afbreekbaar.”

De blokken zijn volgens Debets net zo robuust en hufterproof als hun betonnen voorvanger. Het verschil is dat de nieuwe gebouwen veel duurzamer zijn als er iets moet worden aangepast, wanneer bijvoorbeeld de techniek verandert. “Dan is het een kwestie van oude module eruit en een nieuwe erin”, aldus Debets. ​

Eigen pagina

Inmiddels is er ook een eigen webpagina met meer informatie over het concept. Binnenkort (waarschijnlijk in 2023) zie je daar hoe het allereerste modulaire onderstation gebouwd wordt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.