CargoBeamer

CargoBeamer lanceert verbinding tussen Duitsland en Frankrijk

Logistiek dienstverlener CargoBeamer breidt zijn intermodale netwerk uit. Tussen Kaldenkirchen in Duitsland en Perpignan nabij de Frans-Spaanse grens worden vanaf 10 januari 2022 goederen vervoerd via het spoor.

CargoBeamer is een horizontaal laadsysteem van CargoBeamer AG voor gecombineerd spoorverkeer, dat het volautomatische overslagproces op alle wagons van een trein parallel mogelijk maakt. Door het systeem is het voor alle soorten opleggers, containers, P400-opleggers, koel- en tankopleggers en andere typen mogelijk om goederen per trein te vervoeren zonder dat voor expediteurs extra ombouw nodig is.

Bij de start in januari rijden er in eerste instantie wekelijks drie treinen in elke richting. Vanaf half februari wordt de frequentie permanent verhoogd naar vijf retourritten per week. CargoBeamer gaat samenwerken met DB Cargo France (voorheen Euro Cargo Rail) als tractiepartner. De nieuwe Frans-Duitse route is de zesde algemene verbinding van het bedrijf, waarbij vijf van de zes lijnen in de afgelopen zes maanden aan het netwerk zijn toegevoegd.

Versterking van gevestigde hubs in Duitsland en Frankrijk

CargoBeamer is al actief in zowel Frankrijk als Duitsland. Vanuit Kaldenkirchen wordt sinds 2015 de eerste verbinding van het bedrijf met Domodossola geëxploiteerd, waarbij de economisch sterke regio in West-Duitsland en de nabijheid van de Belgische en Nederlandse markten zorgen voor een constant hoge bezettingsgraad. In Perpignan in Zuid-Frankrijk exploiteert CargoBeamer sinds de zomer van 2021 een route naar Calais nabij het Kanaal. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor maritiem transport vanuit Perpignan en uitbreiding van transportroutes naar Spanje.

Matthias Schadler, Managing Director van CargoBeamer intermodal operations GmbH, zegt: “Met de uitbreiding van de service in Perpignan bedienen we niet alleen de Zuid-Franse markt, maar positioneren we ons ook richting Noord-Spanje met de sterke transportregio rond Barcelona. Binnenkort starten we met de bouw van onze eigen overslagterminal.”

CargoBeamer Group

De CargoBeamer Group is een logistieke dienstverlener in het “gecombineerde transport weg-spoor segment”. Het bedrijf is gevestigd in het Duitse Leipzig. Dankzij de technologie van het bedrijf van treinwagons, handlingterminals en logistieke software kunnen bijna alle standaard opleggers van alle typen de trein gebruiken – zonder extra ombouw en versterking van de trailer en zelfs zonder chauffeur en trekker.

CargoBeamer-treinen rijden momenteel op zes verschillende routes in Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen en het VK. CargoBeamer realiseert op middellange termijn een Europees routenetwerk van overslagfaciliteiten op belangrijke transportknooppunten. Dit zorgt voor duurzaam spoorvervoer voor honderdduizenden opleggers per jaar, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd en het milieu en de samenleving worden ontlast.

Toename van vervoersvolume

In 2013 werden de eerste proefritten gemaakt. Tussen 2015 en 2018 werd een continue stijging van het aantal treinen (van 2564 naar 12285), het vervoersvolume (van 26 naar 152 miljoen t-km ) en de bezettingsgraad van de treinen (van 60 naar 85 procent) gerealiseerd.

Het CargoBeamer-systeem omvat speciale wagons van het type Sdkmss samen met de JetModule, een soort lade waarin een niet-kraanbare oplegger wordt geparkeerd, en de CargoBeamer Terminal, waarin de speciale voorzieningen voor het verplaatsen van de JetModules zijn geplaatst op een spoor zijn geïnstalleerd.

Lees ook:

https://www.spoorpro.nl/spoorbouw/2021/09/29/cee-moet-in-actie-resulteren-niet-in-een-herhalingsoefening/

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.