Politie wil vaker controles uitvoeren op drugschemicaliën in trein uit China

De politie gaat onderzoeken of er drugschemicaliën worden vervoerd via de zogeheten Chengdu Express. De politie wil daarom vaker controles uit gaan voeren op de inhoud van de containers, meldt het AD.

De rechtstreekse treinverbinding tussen de Chinese miljoenenstad Chengdu en Tilburg werd eind 2016 in gebruik genomen. Zowel de gemeente Tilburg als de provincie Noord-Brabant sprak toen in superlatieven over het economisch belang van deze bijna 12.000 kilometer lange ‘nieuwe Zijderoute’. Op jaarbasis arriveren een slordige 35.000 containers in het op industrieterrein Loven gelegen Railport Brabant.

Drugschemicaliën verstopt in containers

Dat economische succesverhaal heeft ook een keerzijde, vermoedt de politie. Op grond van – niet nader geduide – signalen vermoedt de politie dat er in China regelmatig een vrachtje drugschemicaliën wordt verstopt in een van de containers van de Chengdu Express.

In inhoud van de goederentreinen worden volgens het AD op dit moment aan de grens van Polen en Wit-Rusland gecontroleerd, waar de Chengdu Express de Europese Unie binnen rijdt. Als de treinen in Tilburg aankomen wordt er alleen nog gecontroleerd als er aanwijzingen zijn voor onregelmatigheden. Samen met de politie zouden er in de laatste jaren ook enkele onaangekondigde controles bij Railport Brabant hebben plaatsgevonden. Die zouden echter niks hebben opgeleverd.

Grondstoffen voor het maken van synthetische drugs (precursoren) als xtc en amfetamine komen voornamelijk uit China, zo is al veel langer bekend. In de provincie Noord-Brabant zijn criminelen actief die een rol spelen bij de productie van synthetische drugs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.