Spoorwissel, rails, spoor

Machinist ontspoorde locomotief gebruikte geen afstandssignalering

Dat een locomotief van een goederentrein eind december in het havengebied van Vlissingen kon ontsporen, kwam doordat de machinist te laat remde. Hij had geen gebruikgemaakt van de afstandssignalering om te kunnen bepalen hoe ver hij nog van het stootjuk verwijderd was en zette toen te laat de remming in bij het radiografisch en op afstand besturen van de locomotief.

Die verklaring geeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat als antwoord op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Rutger Schonis van D66. De locomotief reed op 24 december door het stootjuk en ontspoorde. Daarbij raakte niemand gewond. Er was alleen materiële schade. Er loopt nog een nader onderzoek naar het ongeval, laat Van Veldhoven weten.

Eerder ongeval in Vlissingen

Schonis vroeg zich af of de ontsporing vlak voor kerst niet voorkomen had kunnen worden, gezien een andere ontsporing van in hetzelfde havengebied, ruim een jaar eerder. Volgens de staatssecretaris houden die twee incidenten geen verband met elkaar. De oorzaken waren heel verschillend. Op 27 november 2017 ging het om een ketelwagen die ontspoorde in een spoorboog in de buurt van de Frankrijkweg. In dat geval bleken de houten verweerde dwarsliggers van invloed te zijn geweest. ProRail heeft daarna gekeken of vergelijkbare spoorbogen in het land dezelfde risico’s vertoonden. Dat bleek niet het geval. Er zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Bij het ongeluk in december 2018 was er niets mis met de spoorinfrastructuur. ProRail kwam na het ongeluk tot conclusie dat het spoor goed onderhouden was en in goede conditie verkeerde.

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Machinist ontspoorde locomotief gebruikte geen afstandssignalering”

Pieter Michiels|24.01.19|12:58

Worden er ook kamervragen gesteld als er een keer ergens een vrachtwagen door de vangrail rijdt?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Machinist ontspoorde locomotief gebruikte geen afstandssignalering | SpoorPro.nl
Spoorwissel, rails, spoor

Machinist ontspoorde locomotief gebruikte geen afstandssignalering

Dat een locomotief van een goederentrein eind december in het havengebied van Vlissingen kon ontsporen, kwam doordat de machinist te laat remde. Hij had geen gebruikgemaakt van de afstandssignalering om te kunnen bepalen hoe ver hij nog van het stootjuk verwijderd was en zette toen te laat de remming in bij het radiografisch en op afstand besturen van de locomotief.

Die verklaring geeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat als antwoord op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Rutger Schonis van D66. De locomotief reed op 24 december door het stootjuk en ontspoorde. Daarbij raakte niemand gewond. Er was alleen materiële schade. Er loopt nog een nader onderzoek naar het ongeval, laat Van Veldhoven weten.

Eerder ongeval in Vlissingen

Schonis vroeg zich af of de ontsporing vlak voor kerst niet voorkomen had kunnen worden, gezien een andere ontsporing van in hetzelfde havengebied, ruim een jaar eerder. Volgens de staatssecretaris houden die twee incidenten geen verband met elkaar. De oorzaken waren heel verschillend. Op 27 november 2017 ging het om een ketelwagen die ontspoorde in een spoorboog in de buurt van de Frankrijkweg. In dat geval bleken de houten verweerde dwarsliggers van invloed te zijn geweest. ProRail heeft daarna gekeken of vergelijkbare spoorbogen in het land dezelfde risico’s vertoonden. Dat bleek niet het geval. Er zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Bij het ongeluk in december 2018 was er niets mis met de spoorinfrastructuur. ProRail kwam na het ongeluk tot conclusie dat het spoor goed onderhouden was en in goede conditie verkeerde.

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Machinist ontspoorde locomotief gebruikte geen afstandssignalering”

Pieter Michiels|24.01.19|12:58

Worden er ook kamervragen gesteld als er een keer ergens een vrachtwagen door de vangrail rijdt?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.