Betuweroute

Spoordienst Nederland-Polen open tijdens ‘Oranjeweek’

Tijdens de ‘Oranjeweek’ deze week in Polen, vindt vandaag in Poznan de feestelijke ingebruikname plaats van een nieuwe goederenspoorverbinding tussen Rotterdam en Polen. Vervoerder ERS Railways is deze maand gestart met de nieuwe intermodale lijndienst tussen de Waalhaven in Rotterdam en de CLIP-terminal in Poznan. De dienst wordt drie keer per week aangeboden in beide richtingen.

Aan Nederlandse kant wordt komende vrijdag het startsein gegeven voor het vertrek van de eerste trein op die nieuwe lijn vanuit Nederland door bestuurders van ERS Railways en van de Poolse spoorvervoerder PKP Cargo.

Bevorderen spoorvervoer

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu brengt deze week met Nederlandse bedrijven een bezoek aan Polen tijdens een handelsmissie die haar ministerie organiseert. Met haar Poolse collega Slawomir Nowak zal ze onder meer praten over het bevorderen van het spoorvervoer tussen beide landen. Ook opent ze in Polen een seminar over spoorcorridors. In de Oranjeweek presenteert Nederland zich ruim een week met allerlei activiteiten op economisch, cultureel en sociaal gebied.

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) constateert  dat de volume van het goederenvervoer tussen Nederland en Polen snel groeit, maar dat het aandeel van het vervoer per spoor aanzienlijk is achtergebleven. De koepelorganisatie voor het spoorgoederenvervoer en het beroepspersonenvervoer vertrouwt erop dat dat aandeel zal toenemen nu de relatie tussen Nederland en Polen twee jaar geleden formeel op de kaart van de trans-Europese spoorcorridors is gezet. Vervoerders, infrastructuurbeheerders en ministers werken nu samen aan het stimuleren van intermodaal vervoer op deze corridor.

Reductie CO2-uitstoot

Volgens KNV zorgt de nieuwe spoorverbinding tussen Rotterdam en Polen per ladingeenheid voor een reductie van 80 procent van de CO2-uitstoot ten opzichte van het goederenvervoer over de weg.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.