station Hoorn

Noord-Holland massaal in verzet tegen verschraling NS-dienstregeling

CC Creative Commons/Fantaglobe11

Diverse maatschappelijke organisaties in Noord-Holland hebben een manifest opgesteld waarin ze zich keren tegen de versobering van de NS-dienstregeling in hun provincie. De organisaties roepen inwoners en bedrijven in Noord-Holland op het manifest te ondertekenen, om het document als drukmiddel te kunnen gebruiken teneinde NS te bewegen af te zien van de voorgenomen afschaling. De provincie Noord-Holland en 19 gemeenten hebben in een brief aan NS hun woede, teleurstelling en onbegrip geuit over het voornemen van de vervoerder om de dienstregeling in de provincie per 10 december uit te hollen.

NS liet afgelopen zomer weten haar dienstregeling in de regio Noord-Holland Noord en aangrenzende gebieden te willen versoberen. Dat besluit stuit veel Noord-Hollanders tegen de borst. “Dit resulteert in een steeds slechter bereikbare regio”, stellen de initiatiefnemers van het manifest. “Op vrijdag en in het weekend halveert de dienstregeling. Dit doet afbreuk aan de ontwikkeling van het regionale openbare vervoer.”

Dit zijn de afschalingsmaatregelen die NS wil doorvoeren:

  • Tussen Hoofddorp en Hoorn rijdt ’s avonds en in het weekend nog maar 1 sprinter per uur
  • In de spits rijden er vanaf 7 november minder intercity’s tussen Alkmaar en Haarlem
  • De intercity tussen Haarlem en Den Haag Centraal rijdt in de daluren én op vrijdag minder vaak
  • Er rijden vanaf 7 november in de daluren en op vrijdag de hele dag minder intercity’s tussen Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal
  • De extra intercity die in de spits tussen Schagen en Alkmaar rijdt verdwijnt uit de dienstregeling
  • Tussen Hoofddorp en Hoorn rijdt straks ’s avonds en in het weekend nog maar 1 sprinter per uur
  • Tussen Hoorn en Hoorn Kersenboogerd rijden straks minder sprinters
  • Vanaf 1 januari na 22.30 nog maar één in plaats van twee keer per uur te gaan rijden op het traject Alkmaar-Den Helder

Het laatste puntje in de versobering is waarschijnlijk al getackeld. De Tweede Kamer stemde vorige week dinsdag in met een motie van CDA-politicus – en inwoner van Den Helder – Harmen Krul om NS eraan te houden dat er na 22.30 nog gewoon twee treinen per uur blijven rijden tussen Alkmaar en Den Helder.

Het manifest dient ervoor te zorgen dat ook alle andere afschalingsmaatregelen van NS van tafel gaan. Immers, volgens de initiatiefnemers heeft het besluit van NS bijzonder negatieve gevolgen voor inwoners, werknemers, werkgevers, toeristen, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties in de regio. “Zij zijn immers de dupe van dit besluit en worden beperkt in hun mobiliteit en bereikbaarheid. Zo komt de bereikbaarheid, het woon- en werkgenot en toerisme in Noord-Holland Noord en aangrenzende gebieden verder onder druk te staan.”

In het manifest wordt NS opgeroepen om de voorgestelde aanpassingen terug te draaien zodat de regio niet verder verschraalt, maar zich verder kan ontwikkelen en groeien.

Veel maatschappelijke organisaties hebben het manifest al ondertekend, zoals Koninklijke Marine, Rechtbank Noord-Holland, GGZ, VNO/NCW, Inholland, Dalton College, Noordwest Ziekenhuisgroep, RPA NHN, Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland-Noord, Ondernemend Alkmaar, Economisch Forum ‘Holland boven Amsterdam’, Blue Port Centre Den Helder, Ondernemend Alkmaar en het Economisch Forum. De initiatiefnemers hopen dat zoveel mogelijk bedrijven én particulieren het document zullen ondertekenen. “Samen kunnen we het verschil maken en zorgen dat onze stem wordt gehoord.”

Noord-Holland is niet het enige slachtoffer van het kaasschaafbeleid van NS. Ook Flevoland moet eraan geloven en ook daar is men ‘not amused’. De gemeentes Almere, Lelystad en Dronten alsmede de provincie tekenden in een pittige brief al protest aan tegen het voornemen van NS.

Lees ook:

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

2 reacties op “Noord-Holland massaal in verzet tegen verschraling NS-dienstregeling”

Illya Vaes|16.10.23|16:13

Begint het langzamerhand te dagen dat de opdrachtgever (= Ministerie) in de Kernnetconcessie het gewenste bedieningsniveau moet EISEN van de concessiehouder in plaats van het aan de goedheid van een winstgericht bedrijf over te laten om meer te rijden dan geëist?
En niet door dat bedrijf laten aanpraten dat het dan meer moet kosten: take it or leave it, dan gaan we dat wel aanbesteden.

Rudolf Fabrie|17.10.23|08:47

@Illya Vaes
NS voldoet gewoon aan de eisen uit het huidige exploitatiecontract. Halfuurdiensten overdag en uurdiensten in de avond/weekend is wat er geëist wordt en dan moet je verder niet zeuren. Doen andere regio’s ook niet hoewel de diensten daar vaak nog veel slechter zijn.

De overheid eist zelf dat NS winst maakt en die zelfde overheid wil ook niet aanbesteden hoewel iedereen weet dat NS door zijn hoge personeelskosten duurder en minder efficiënt is dan de concurrentie.

Reageer ook

U bent ingelogd als ""

Indien dit onjuist is, kunt u uitloggen.

Nog maximaal tekens

Noord-Holland massaal in verzet tegen verschraling NS-dienstregeling | SpoorPro.nl
station Hoorn

Noord-Holland massaal in verzet tegen verschraling NS-dienstregeling

CC Creative Commons/Fantaglobe11

Diverse maatschappelijke organisaties in Noord-Holland hebben een manifest opgesteld waarin ze zich keren tegen de versobering van de NS-dienstregeling in hun provincie. De organisaties roepen inwoners en bedrijven in Noord-Holland op het manifest te ondertekenen, om het document als drukmiddel te kunnen gebruiken teneinde NS te bewegen af te zien van de voorgenomen afschaling. De provincie Noord-Holland en 19 gemeenten hebben in een brief aan NS hun woede, teleurstelling en onbegrip geuit over het voornemen van de vervoerder om de dienstregeling in de provincie per 10 december uit te hollen.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

2 reacties op “Noord-Holland massaal in verzet tegen verschraling NS-dienstregeling”

Illya Vaes|16.10.23|16:13

Begint het langzamerhand te dagen dat de opdrachtgever (= Ministerie) in de Kernnetconcessie het gewenste bedieningsniveau moet EISEN van de concessiehouder in plaats van het aan de goedheid van een winstgericht bedrijf over te laten om meer te rijden dan geëist?
En niet door dat bedrijf laten aanpraten dat het dan meer moet kosten: take it or leave it, dan gaan we dat wel aanbesteden.

Rudolf Fabrie|17.10.23|08:47

@Illya Vaes
NS voldoet gewoon aan de eisen uit het huidige exploitatiecontract. Halfuurdiensten overdag en uurdiensten in de avond/weekend is wat er geëist wordt en dan moet je verder niet zeuren. Doen andere regio’s ook niet hoewel de diensten daar vaak nog veel slechter zijn.

De overheid eist zelf dat NS winst maakt en die zelfde overheid wil ook niet aanbesteden hoewel iedereen weet dat NS door zijn hoge personeelskosten duurder en minder efficiënt is dan de concurrentie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.