Glasgow_Central_Station

Spoorstaking in Schotland dreigt VN klimaatconferentie te verstoren

De Schotse minister van transport zegt niet optimistisch te zijn over het afwenden van een massale staking van spoorwegpersoneel tijdens de VN Klimaatconferentie. Deze gaat zondag van start in het Schotse Glasgow.

Volgens bewindsman Graeme Dey zijn er weliswaar noodplannen gemaakt om de gevolgen van de op handen zijnde staking te voorkomen, maar moeten reizigers naar de COP26 wel rekening houden met verstoringen en vertragingen. Vooral op het traject Glasgow-Edinburgh en op de Schotse intercitylijnen, melden Britse media. Vervoerder ScotRail heeft het over een decimering van de treindiensten.

Salarisverhoging

Vakbond RMT, die met name de conducteurs en loketbedienden vertegenwoordigt, is tot nu toe nog niet akkoord gegaan met de voorstellen voor een salarisverhoging door de Schotse regering. Drie andere vakbonden, waaronder machinistenvakbond Aslef, hebben een loonsovereenkomst van 4,7 procent over twee jaar geaccepteerd, inclusief een bonus van 300 pond voor het werken tijdens de top.

Volgens de Schotse regering ligt het aanbod voor RMT-leden tot woensdag 17.00 uur op tafel. Mocht het dan niet tot een akkoord komen dan zal ScotRail de rest van de week gebruiken om andere medewerkers te trainen om het werk van de conducteurs en kaartcontroleurs over te nemen. In tegenstelling tot andere landen kunnen in Schotland geen treinen rijden zonder conducteur aan boord.

Klimaattrein

De VN klimaatconferentie COP 26 gaat op zondag 31 oktober van start en duurt tot vrijdag 12 november. Voor deze gelegenheid komen zo’n 120 wereldleiders en 30.000 bezoekers naar Glasgow. Vanuit Nederland vertrekt zaterdag een speciale klimaattrein naar de COP26. Aan boord zit onder meer de Nederlandse, Belgische en Franse afvaardiging van spoorbedrijven en beleidsmakers. Volgens organisatie Rail to the COP zal de staking hoe dan ook geen effect hebben op het rijden van de klimaattrein. Dat zei Erika van der Linden van Rail to the COP afgelopen week in de uitzending van SpoorProTV.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “Spoorstaking in Schotland dreigt VN klimaatconferentie te verstoren”

Marc Busio|27.10.21|12:04

Op zich wel leerzaam voor de klimaatonderzoekers, -lobbyisten en -politici om op deze manier te ervaren dat dit een van de redenen is waarom de trein nooit een realistisch alternatief voor de auto zal zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoorstaking in Schotland dreigt VN klimaatconferentie te verstoren | SpoorPro.nl
Glasgow_Central_Station

Spoorstaking in Schotland dreigt VN klimaatconferentie te verstoren

De Schotse minister van transport zegt niet optimistisch te zijn over het afwenden van een massale staking van spoorwegpersoneel tijdens de VN Klimaatconferentie. Deze gaat zondag van start in het Schotse Glasgow.

Volgens bewindsman Graeme Dey zijn er weliswaar noodplannen gemaakt om de gevolgen van de op handen zijnde staking te voorkomen, maar moeten reizigers naar de COP26 wel rekening houden met verstoringen en vertragingen. Vooral op het traject Glasgow-Edinburgh en op de Schotse intercitylijnen, melden Britse media. Vervoerder ScotRail heeft het over een decimering van de treindiensten.

Salarisverhoging

Vakbond RMT, die met name de conducteurs en loketbedienden vertegenwoordigt, is tot nu toe nog niet akkoord gegaan met de voorstellen voor een salarisverhoging door de Schotse regering. Drie andere vakbonden, waaronder machinistenvakbond Aslef, hebben een loonsovereenkomst van 4,7 procent over twee jaar geaccepteerd, inclusief een bonus van 300 pond voor het werken tijdens de top.

Volgens de Schotse regering ligt het aanbod voor RMT-leden tot woensdag 17.00 uur op tafel. Mocht het dan niet tot een akkoord komen dan zal ScotRail de rest van de week gebruiken om andere medewerkers te trainen om het werk van de conducteurs en kaartcontroleurs over te nemen. In tegenstelling tot andere landen kunnen in Schotland geen treinen rijden zonder conducteur aan boord.

Klimaattrein

De VN klimaatconferentie COP 26 gaat op zondag 31 oktober van start en duurt tot vrijdag 12 november. Voor deze gelegenheid komen zo’n 120 wereldleiders en 30.000 bezoekers naar Glasgow. Vanuit Nederland vertrekt zaterdag een speciale klimaattrein naar de COP26. Aan boord zit onder meer de Nederlandse, Belgische en Franse afvaardiging van spoorbedrijven en beleidsmakers. Volgens organisatie Rail to the COP zal de staking hoe dan ook geen effect hebben op het rijden van de klimaattrein. Dat zei Erika van der Linden van Rail to the COP afgelopen week in de uitzending van SpoorProTV.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “Spoorstaking in Schotland dreigt VN klimaatconferentie te verstoren”

Marc Busio|27.10.21|12:04

Op zich wel leerzaam voor de klimaatonderzoekers, -lobbyisten en -politici om op deze manier te ervaren dat dit een van de redenen is waarom de trein nooit een realistisch alternatief voor de auto zal zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.