Sprinter Lighttrain (SLT), spoor, rails, Rotterdam Centraal, station

‘Geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden werknemers op het spoor’

GroenLinks, SP en PvdA hebben dinsdag gezamenlijk moties ingediend om ervoor te zorgen dat arbeidsomstandigheden voor medewerkers van vervoerders op het spoor gelijk zijn. De partijen willen niet dat er door concurrentie op het spoor, wordt beknibbeld op arbeidsvoorwaarden en loon.

Volgens de drie partijen hebben marktwerking en aanbestedingen er al toe geleid dat er grote verschillen zijn in loon en arbeidsvoorwaarden tussen de verschillende spoorvervoerders. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger: “We willen geen concurrentie op loon, dat leidt alleen maar naar een race to the bottom. Of je nou als conducteur bij NS, Arriva of Connexxion werkt dat maakt niet uit. Gelijk werk verdient gelijk loon.”

In de voorstellen staat onder andere dat alle bedrijven die zich inschrijven op aanbestedingen, moeten garanderen dat voor hun werkgevers dezelfde CAO geldt. Dat moet een ‘standaard en essentieel element’ zijn in een tender bij aanbesteding, waarbij de partij die de concessie uitschrijft, de concessienemers ‘de hoogst gehanteerde collectieve arbeidsvoorwaarden in Nederland dienen toe te laten passen’.

Sociale veiligheid

FNV Spoor is blij met de moties. Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: “Ik roep alle Tweede Kamerleden op deze moties te steunen, want in alle treinen moeten dezelfde veiligheidseisen gelden en dezelfde arbeidsvoorwaarden voor personeel. Als reiziger moet je weten dat je altijd veilig bent en als conducteur of machinist moet je hetzelfde betaald krijgen dan treinen in een andere kleur. Ontwikkelingen in Nederland die de sociale veiligheid van het openbaar vervoer doen afnemen, kunnen wij niet accepteren.”

De vakbond is tegen marktwerking. Janssen: “Maar zolang daar nog sprake van is, moet er gestopt worden met oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden en sociale veiligheid. Er moet daarom een eind komen aan het verschillend inzetten van conducteurs op treinen.”

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden werknemers op het spoor’ | SpoorPro.nl
Sprinter Lighttrain (SLT), spoor, rails, Rotterdam Centraal, station

‘Geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden werknemers op het spoor’

GroenLinks, SP en PvdA hebben dinsdag gezamenlijk moties ingediend om ervoor te zorgen dat arbeidsomstandigheden voor medewerkers van vervoerders op het spoor gelijk zijn. De partijen willen niet dat er door concurrentie op het spoor, wordt beknibbeld op arbeidsvoorwaarden en loon.

Volgens de drie partijen hebben marktwerking en aanbestedingen er al toe geleid dat er grote verschillen zijn in loon en arbeidsvoorwaarden tussen de verschillende spoorvervoerders. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger: “We willen geen concurrentie op loon, dat leidt alleen maar naar een race to the bottom. Of je nou als conducteur bij NS, Arriva of Connexxion werkt dat maakt niet uit. Gelijk werk verdient gelijk loon.”

In de voorstellen staat onder andere dat alle bedrijven die zich inschrijven op aanbestedingen, moeten garanderen dat voor hun werkgevers dezelfde CAO geldt. Dat moet een ‘standaard en essentieel element’ zijn in een tender bij aanbesteding, waarbij de partij die de concessie uitschrijft, de concessienemers ‘de hoogst gehanteerde collectieve arbeidsvoorwaarden in Nederland dienen toe te laten passen’.

Sociale veiligheid

FNV Spoor is blij met de moties. Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: “Ik roep alle Tweede Kamerleden op deze moties te steunen, want in alle treinen moeten dezelfde veiligheidseisen gelden en dezelfde arbeidsvoorwaarden voor personeel. Als reiziger moet je weten dat je altijd veilig bent en als conducteur of machinist moet je hetzelfde betaald krijgen dan treinen in een andere kleur. Ontwikkelingen in Nederland die de sociale veiligheid van het openbaar vervoer doen afnemen, kunnen wij niet accepteren.”

De vakbond is tegen marktwerking. Janssen: “Maar zolang daar nog sprake van is, moet er gestopt worden met oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden en sociale veiligheid. Er moet daarom een eind komen aan het verschillend inzetten van conducteurs op treinen.”

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.