Laatste rit van koningin Elizabeth II toch niet per trein

2014, Flickr.com/Michael Garnett2014, Flickr.com/Michael Garnett

De donderdagmiddag overleden koningin Elizabeth II zal nog eenmaal Groot-Brittannië doorkruisen. Dat gebeurt dinsdagavond, als de kist Schotland naar Londen gebracht zal worden.

De kist is traditiegetrouw in zowel Schotland als Engeland onderdeel van verschillende ceremoniële aangelegenheden, dit ter onderstreping van de eenheid van het Verenigd Koninkrijk.

Lange tijd leek het erop dat een koninklijk trein samengesteld zou worden voor de laatste rit. Zaterdagavond werd echter bekendgemaakt dat er voor transport per vliegtuig is gekozen. Koningin Elizabeth II reisde de afgelopen decennia veelvuldig met de koninklijke rijtuigen, te herkennen aan de karakteristieke bordeauxpaarse kleur.

Koningin Victoria stak stokje voor directe lijn naar Balmoral

Je zou misschien verwachten dat er een directe spoorlijn naar kasteel Balmoral in Schotland loopt. De Britse koninklijke familie brengt daar immers al decennialang veel tijd door. Toch is dat niet het geval en dat is ironische genoeg te danken aan de familie zelf. Koningin Victoria moest niks hebben van die ‘luidruchtige’ treinen. Al helemaal niet op het vredige landgoed. Daarom moeten de ‘royals’ tot op de dag van vandaag de laatste 13 kilometer naar Balmoral per auto afleggen.

Simon Walton, de lokale correspondent van zusterpublicaties RailFreight en RailTech.com, heeft zich als voorzitter van de campagne voor Borders Rail in het recente verleden ingezet voor betere spoorverbindingen tussen Edinburgh en het raadsgebied Scottish Borders. Hij was dan ook een gast aan boord van de Koninklijke trein toen de koningin in 2015 de opening van de Borders Railway tussen Edinburgh en Tweedbank verrichte.

Toen de trein op het enkelspoor moest wachten voor een tegemoetkomende trein, liet the Queen zich naar verluidt ontvallen dat koninklijke trein zich gewoon aan de regels moest houden.

“Net als in de rest van de wereld, hebben de spoorwegen in het Verenigd Koninkrijk een metamorfose ondergaan gedurende periode waarin Elizabeth II op de troon zat. Voor iedereen die zich een beetje Brits voelt is die periode tussen 6 februari 1952 en 8 September 2022 net zo overwegend probleemloos verlopen als die rit van de koninklijke trein”, aldus Walton.

Auteur: Nick Augusteijn en Simon Walton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Laatste rit van koningin Elizabeth II toch niet per trein | SpoorPro.nl

Laatste rit van koningin Elizabeth II toch niet per trein

2014, Flickr.com/Michael Garnett 2014, Flickr.com/Michael Garnett

De donderdagmiddag overleden koningin Elizabeth II zal nog eenmaal Groot-Brittannië doorkruisen. Dat gebeurt dinsdagavond, als de kist Schotland naar Londen gebracht zal worden.

De kist is traditiegetrouw in zowel Schotland als Engeland onderdeel van verschillende ceremoniële aangelegenheden, dit ter onderstreping van de eenheid van het Verenigd Koninkrijk.

Lange tijd leek het erop dat een koninklijk trein samengesteld zou worden voor de laatste rit. Zaterdagavond werd echter bekendgemaakt dat er voor transport per vliegtuig is gekozen. Koningin Elizabeth II reisde de afgelopen decennia veelvuldig met de koninklijke rijtuigen, te herkennen aan de karakteristieke bordeauxpaarse kleur.

Koningin Victoria stak stokje voor directe lijn naar Balmoral

Je zou misschien verwachten dat er een directe spoorlijn naar kasteel Balmoral in Schotland loopt. De Britse koninklijke familie brengt daar immers al decennialang veel tijd door. Toch is dat niet het geval en dat is ironische genoeg te danken aan de familie zelf. Koningin Victoria moest niks hebben van die ‘luidruchtige’ treinen. Al helemaal niet op het vredige landgoed. Daarom moeten de ‘royals’ tot op de dag van vandaag de laatste 13 kilometer naar Balmoral per auto afleggen.

Simon Walton, de lokale correspondent van zusterpublicaties RailFreight en RailTech.com, heeft zich als voorzitter van de campagne voor Borders Rail in het recente verleden ingezet voor betere spoorverbindingen tussen Edinburgh en het raadsgebied Scottish Borders. Hij was dan ook een gast aan boord van de Koninklijke trein toen de koningin in 2015 de opening van de Borders Railway tussen Edinburgh en Tweedbank verrichte.

Toen de trein op het enkelspoor moest wachten voor een tegemoetkomende trein, liet the Queen zich naar verluidt ontvallen dat koninklijke trein zich gewoon aan de regels moest houden.

“Net als in de rest van de wereld, hebben de spoorwegen in het Verenigd Koninkrijk een metamorfose ondergaan gedurende periode waarin Elizabeth II op de troon zat. Voor iedereen die zich een beetje Brits voelt is die periode tussen 6 februari 1952 en 8 September 2022 net zo overwegend probleemloos verlopen als die rit van de koninklijke trein”, aldus Walton.

Auteur: Nick Augusteijn en Simon Walton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.