Een 2EL5 locomotief van de Oekraïense spoorwegen

Cryptominers tappen illegaal elektriciteit af van Oekraïense spoorwegen

In de havenstad Odessa in Oekraïne is een cryptocurrency-winningsbedrijf ontdekt dat illegaal elektriciteit van de Oekraïense spoorwegen gebruikte. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de hoeveelheid elektriciteit die is afgetapt bij de spoorwegmaatschappij.

Medewerkers van het Bureau voor Economische en Informatiebeveiliging van de Oekraïense Spoorwegen (Ukrzaliznytsia JSC) en de politie hebben een cryptocurrency-winningscentrum gevonden dat op de elektriciteit van de spoorwegen werkte. Er is een officiële inspectie gestart.

Ondergronds cryptocurrency-centrum ontdekt

De zaak kwam aan het rollen toen de Oekraïense Spoorwegen aangifte had gedaan van het elektriciteitsdiefstal. Dit leidde tot een onderzoek in verschillende gebouwen in Odessa, waarbij een ondergronds cryptocurrency-winningscentrum werd ontdekt dat illegaal elektriciteit aftapte van de spoorwegorganisatie.

Tijdens huiszoekingen in de magazijnen van de overtreders werden meer dan honderden computers en bijbehorende apparaten voor cryptocurrency-winning aangetroffen. Het is nog niet bekend hoe hoog de financiële schade is voor de Oekraïense Spoorwegen. Dit moeten de onderzoeken nog uitwijzen.

Cryptocurrency-systemen zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat transacties niet worden gecontroleerd door een centraal bureau. Technisch gezien kan iedereen cryptocurrency winnen. Degenen die zich hiermee bezighouden ontvangen cryptomunten als beloning bij het oplossen van complexe puzzels.

Oekraïense spoorwegen eerder slachtoffer elektriciteitsdiefstal

In de beginjaren van crypto konden hobbyisten gewoon wat software op hun computer opstarten, maar de puzzels zijn complexer geworden en vergen computers met meer rekenkracht om transacties te controleren. Dit vraagt veel elektriciteit.

Het is niet de eerste keer dat elektriciteit van het spoor illegaal wordt gebruikt voor cryptomining in Oekraïne. In 2019 werd een cryptocurrency-mijnbedrijf ontdekt bij Lviv Railway, onderdeel van de Oekraïense Spoorwegen.

Dit artikel is eerder verschenen bij zustervakblad RailTech.com.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Esther Geerts

Esther Geerts is journalist van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.