Een trein van NS tijdens corona op station Deventer

NS: in 2021 opnieuw 52 procent minder reizigers dan in 2019

Vervoerder NS verwacht dit jaar af te sluiten met vrijwel hetzelfde aantal vervoerde reizigers als in 2020. Het waren er gemiddeld 611.000 per dag tegenover 1,3 miljoen in 2019. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde eindejaarsprognose van NS. 

Hierin staat onder meer dat NS verwacht 48 procent van het aantal reizigers uit 2019 te vervoeren. In 2020 was dat 45 procent. Volgens NS zorgden de aanscherpte coronamaatregelen in het voor- en najaar ervoor dat Nederlanders thuisbleven en minder van het openbaar vervoer gebruikmaakten.

Blijven rijden

“Het was opnieuw een lastig jaar waarin we wederom met de effecten van corona te maken hebben gekregen. Dit zagen we terug in het aantal reizigers”, zegt Marjan Rintel, president-directeur van NS. “We hebben er alles aan gedaan om te blijven rijden en de collega’s hebben hard gewerkt om Nederland in beweging te houden. Tijdens de versoepelingen hebben we gezien dat veel mensen de trein weer willen pakken. We blijven optimistisch voor het nieuwe jaar, waarin we hopelijk weer veel mensen in onze treinen mogen verwelkomen.”

De impact van de coronamaatregelen is terug te zien in de maandelijkse reizigerspercentages. Vanaf december (2020) tot mei dit jaar gold het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. In de zomer golden er veel minder beperkende maatregelen en maakten steeds meer reizigers gebruik van de trein. Met de verdere opening van het onderwijs en versoepelingen van het thuiswerkbeleid nam het aantal reizigers na de zomer flink toe. Sinds oktober loopt het aantal reizigers weer terug, mede door het kabinetsadvies om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Punctualiteit

Sinds de lockdown begon op 19 december vervoert NS zo’n 45 procent van het aantal reizigers ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

reizigersaantallen NS 2021

In de prognose valt verder te lezen dat naar verwachting 94,1 procent van de reizigers dit jaar op tijd komt (2020: 93,5 procent). Het percentage reizigers dat een zitplaats in de spits had, komt over heel 2021 uit op 99,5 procent (2020: 97,3 procent). Sinds de lockdown begon op 19 december vervoert NS zo’n 45 procent van het aantal reizigers ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Op het HSL-traject bedroeg de punctualiteit 89,2 procent (2020: 85,2 procent) en de zitplaatskans 99,7 procent (2020: 98,1 procent).

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS: in 2021 opnieuw 52 procent minder reizigers dan in 2019 | SpoorPro.nl
Een trein van NS tijdens corona op station Deventer

NS: in 2021 opnieuw 52 procent minder reizigers dan in 2019

Vervoerder NS verwacht dit jaar af te sluiten met vrijwel hetzelfde aantal vervoerde reizigers als in 2020. Het waren er gemiddeld 611.000 per dag tegenover 1,3 miljoen in 2019. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde eindejaarsprognose van NS. 

Hierin staat onder meer dat NS verwacht 48 procent van het aantal reizigers uit 2019 te vervoeren. In 2020 was dat 45 procent. Volgens NS zorgden de aanscherpte coronamaatregelen in het voor- en najaar ervoor dat Nederlanders thuisbleven en minder van het openbaar vervoer gebruikmaakten.

Blijven rijden

“Het was opnieuw een lastig jaar waarin we wederom met de effecten van corona te maken hebben gekregen. Dit zagen we terug in het aantal reizigers”, zegt Marjan Rintel, president-directeur van NS. “We hebben er alles aan gedaan om te blijven rijden en de collega’s hebben hard gewerkt om Nederland in beweging te houden. Tijdens de versoepelingen hebben we gezien dat veel mensen de trein weer willen pakken. We blijven optimistisch voor het nieuwe jaar, waarin we hopelijk weer veel mensen in onze treinen mogen verwelkomen.”

De impact van de coronamaatregelen is terug te zien in de maandelijkse reizigerspercentages. Vanaf december (2020) tot mei dit jaar gold het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. In de zomer golden er veel minder beperkende maatregelen en maakten steeds meer reizigers gebruik van de trein. Met de verdere opening van het onderwijs en versoepelingen van het thuiswerkbeleid nam het aantal reizigers na de zomer flink toe. Sinds oktober loopt het aantal reizigers weer terug, mede door het kabinetsadvies om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Punctualiteit

Sinds de lockdown begon op 19 december vervoert NS zo’n 45 procent van het aantal reizigers ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

reizigersaantallen NS 2021

In de prognose valt verder te lezen dat naar verwachting 94,1 procent van de reizigers dit jaar op tijd komt (2020: 93,5 procent). Het percentage reizigers dat een zitplaats in de spits had, komt over heel 2021 uit op 99,5 procent (2020: 97,3 procent). Sinds de lockdown begon op 19 december vervoert NS zo’n 45 procent van het aantal reizigers ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Op het HSL-traject bedroeg de punctualiteit 89,2 procent (2020: 85,2 procent) en de zitplaatskans 99,7 procent (2020: 98,1 procent).

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.