Lale Gül

NS Publieksprijs gaat naar Lale Gül met ‘Ik ga leven’

Lale Gül heeft de NS Publieksprijs gewonnen met haar boek ‘Ik ga leven’. Dit werd bekendgemaakt in de talkshow M van KRO-NCRV op NPO 1. In het boek beschrijft ze hoe ze zich losweekte uit het streng islamitische milieu waarin ze opgroeide, wat haar op felle kritiek en zelfs doodsbedreigingen kwam te staan. 

Spoorvervoerder NS is sinds 2001 sponsor van de publieksprijs en is de naam veranderd in NS Publieksprijs. NS is ook hoofdsponsor van de boekenweek.

32 procent van de stemmen

Het boek van Gül kreeg 32 procent van de stemmen. Er werden ruim 210.000 stemmen uitgebracht, een recordaantal. Met haar 24 jaar is ze de jongste schrijfster die ooit deze prijs in ontvangst nam. “Ik had het helemaal niet verwacht eigenlijk”, zei Gül na de bekendmaking. “Ik waardeer dit echt enorm. Ik weet even niet wat ik moet zeggen. Het is een enorme eer.”

In haar boek uit Gül zich erg kritisch richting de Turkse conservatief-islamitische omgeving waarin ze is opgegroeid. Na publicatie van haar boek en de media-aandacht die het teweegbracht, werd ze wekenlang online bedreigd en moest ze onderduiken op een schuiladres. Vanwege de doodsbedreigingen aan het adres van Gül, werd een 19-jarige man opgepakt en veroordeeld tot twaalf jaar jeugddetentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Saskia Noort

Mensen konden tot 19.30 uur woensdagavond nog stemmen op het boek van hun voorkeur. De eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken werden de afgelopen weken onder meer via boekhandels, bibliotheken en de trein verspreid en waren op internet te vinden.

Andere genomineerden voor de NS Publieksprijs waren Bonuskind van Saskia Noort, Derksen van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman, Martien van Jan Dijkgraaf, Opgewekt naar de eindstreep van Hendrik Groen en Wen er maar aan van Maike Meijer

75.000 euro

Aan de NS Publieksprijs is een geldbedrag verbonden van 7.500 euro. Ook mag Gül een jaar lang eersteklas met de trein reizen en krijgt ze een sculptuur van Jeroen Henneman. Inmiddels heeft ze een vaste column in Het Parool en werkt ze aan haar nieuwe boek. Daarnaast studeert ze Nederlands aan de Vrije Universiteit.

Naast de genomineerden kon het publiek ook een vrije stem uitbrengen op een boek dat niet bij de keuzelijst stond. In die categorie ontving het boek Ziek gelukkig van RTL-Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde de meeste stemmen, waarin hij beschrijft hoe hij positief probeerde te leven ondanks de kanker waar hij aan leed. Vorige maand is hij op 29-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte overleden.

Eerdere winnaars van de NS Publieksprijs zijn onder anderen A.F.Th. van der Heijden (Tonio, 2012), Martine Bijl (Rinkeldekink, 2019) en vorig jaar Rutger Bregman (De meeste mensen deugen).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.